Na sarajevskom groblju Lav danas je klanjana dženaza bivšem članu Predsjedništva BiH Berizu Belkiću.

Podsjetimo, Belkić je preminuo u srijedu u 77. godini života.

Na posljednjem ispraćaju pojavile su se brojne ličnosti iz političkog i javnog života BiH. Neki od njih su članovi Predsjedništva Željko Komšić i Denis Bećirović, lider SDA Bakir Izetbegović, novinar Zvonko Marić, načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, delegat u Parlamentu FBiH Amor Mašović, Zlatan Fazlić Fazla, Fehim Škaljić, Elvedin Begić

Beriz Belkić rođen je u Sarajevu 1946., gdje je živio sa suprugom Azrom, sa kojom ima sina Admira. U rodnom je gradu diplomirao 1989. na Ekonomskom fakultetu. Priključio se Stranci za BiH po njenom osnivanju, 1996. godine, a četiri godine poslije postao je potpredsjednik, a od 2012. je predsjednik Političkog savjeta.

Ovaj diplomirani ekonomista je tokom svoje karijere bio na rukovodećim pozicijama u Domu mladih Skenderija i Saobraćajnom školskom centru. Osim toga, bio je angažovan kao sekretar u SUP-u Ilidža, a potom i načelnik jednog od odjeljenja, te potpredsjednik Izvršnog odbora Općine Ilidža.

Belkić je od 1996. bio ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica, a potom od 1998. i premijer Vlade Kantona Sarajevo. Osam mjeseci tokom 2002. godine bio je i član Predsjedništva BiH. Na Općim izborima 2000. godine izabran je za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a svoj mandat u ovom tijelu nastavlja i nakon izbora 2006. i 2010. godine.

Posljednjih godina se povukao iz političkog života i vrijeme provodio uglavnom na imanju u Prači, piše Raport.ba.