Zelenski: EU da prestane sponzorisati rusku vojnu mašinu
Foto: Tuzlanski.ba

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je Evropsku uniju (EU) da "prestane sponzorisati rusku vojnu mašinu", javljaju lokalni mediji, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Prije svega, potreban nam je naftni embargo i jasna spremnost Evrope da se odrekne svih ruskih izvora energije", rekao je Zelenski u video poruci kasno u srijedu, prenijela je državna novinska agencija Ukrinform.

Također je upozorio da ruske snage nastavljaju koncentrisati svoje aktivnosti u istočnom i južnom smjeru i ulažu napore da mobilišu stanovnike istočnih odcijepljenih regiona Donjecka i Luganska.

“Izvještaji o borbi za današnji dan ne razlikuju se bitno od prethodnih. Ruske trupe pojačavaju aktivnosti u istočnom i južnom pravcu. Pokušavaju uzvratiti za svoje poraze. Nastavljaju se raketna bombardovanja i artiljerijski udari. Dovoze se nove kolone opreme. Traže rezerve. Oni pokušavaju da regrutuju stanovnike juga naše zemlje, odnosno iz ovih privremeno okupiranih područja", rekao je Zelenski.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Prema procjenama Ujedinjenih nacija, najmanje 1.932 civila su ubijena, a 2.589 ranjeno u Ukrajini od početka rata. Istovremeno, više od 4,6 miliona Ukrajinaca pobjeglo je u druge zemlje, a milioni su interno raseljeni, govore podaci Agencije UN-a za izbjeglice.