Na jezeru i u njegovoj okolini, jednoj od najvećih turističkih atrakcija Kazahstana, redovno se organizuju ture za posjetioce

Foto: Anadolija | Jezero Issyk-Kul

Jezero Issyk-Kul u Kazahstanu, koje nazivaju i biserom te azijske zemlje, ljepotom fascinira posjetioce u svako godišnje doba, javlja Anadolu.

Na jezeru i u njegovoj okolini, jednoj od najvećih turističkih atrakcija Kazahstana, redovno se organizuju ture za posjetioce.

U regiji postoje mnogi hosteli i hoteli koji su otvoreni tokom cijele godine, a ljubitelji planinarenja mogu uživati u predivnim stazama.

Smješteno u državnom nacionalnom parku prirode Ile-Alatau, jezero Issyk-Kul nalazi se na 1.756 metara nadmorske visine. Prema geolozima, jezero je nastalo prije više od osam hiljada godina, kada je snažan zemljotres izazvao urušavanje u planinama i pojavila se barijera visoka oko 300 metara.

Tokom sovjetskog perioda, jezero i okolna mjesta postali su jedna od najpopularnijih rekreacijskih zona u gradu, a 1939. godine izgrađeni su asfaltni put i autobuska stanica za prevoz turista u regiju.

Fotografije jezera su također korištene u razglednicama i turističkim brošurama Sovjetskog Saveza.

Prirodna katastrofa

Jezero je prvobitno bilo dugo 1.850 metara, široko 500 metara i duboko od 50 do 79 metara. Jezero se 7. jula 1963. izlilo zbog klizišta i izazvalo veliku poplavu koja je uzrokovala ogromnu štetu i odnijela hiljade ljudskih života.

Tok rijeke Issyk, jedne od najvećih rijeka na sjevernoj padini planine Trans-Ili Ala, promijenio se kao posljedica prirodne katastrofe.

Vremenom se jezero Issyk-Kul ponovo formiralo, ali je bilo dvostruko manje nego ranije.

Oko jezera, koje je okruženo liticama, šumama i livadama, rastu sve vrste vegetacije. Među endemskim biljkama koje rastu uz jezero su i zlatni adonis i kazahstanska kleka.

Šarolika vegetacija

Naročito u jesen, šarolika vegetacija oko jezera sa svim nijansama žute i narandžaste boje proizvodi fascinirajuće prizore koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Jezero je bogato pastrmkom, a u okolnim planinama oko jezera postoji više od 150 vrsta ptica, oko 30 vrsta sisara, uključujući jelena, planinsku kozu, vuka, risa, medvjeda i leoparda.

Voda jezera posebno impresionira posjetioce jer tokom sunčanih dana postaje tirkizna, a tokom kiša poprimi sivu boju.

Oni koji posjete jezero imaju priliku da obiđu i farmu nojeva te grob čuvenog Zlatnog čovjeka, ratnika iz plemena skitskih Saka koji je postao simbol Kazahstana.

Kazahstan je smješten u srednjoj Aziji. S površinom 2.727.300 km2 po veličini je deveta država u svijetu, dok je najveća od svih zemalja koje nemaju izlaz na more. Graniči sa Rusijom, Kinom, Kirgistanom, Uzbekistanom i Turkmenistanom, a na zapadu izlazi na Kaspijsko jezero.