WHO pravi tim za "lov" na nove viruse, traži najbolje naučne umove
Foto: Tuzlanski.ba

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) traži najbolje svjetske naučne umove koji će usmjeravati istraživanja novih patogena koji potencijalno mogu preći sa životinja na čovjeka i izazvati nove pandemije.

Pozivajući eksperte da se prijave, WHO navodi da će Naučno-savjetodavna grupa za otkrivanje porijekla novih patogena razmatrati i kako napreduju studije o porijeklu virusa SARS-CoV-2 koji se pojavio u Kini krajem 2019. godine.

- Trebaju nam najbolji umovi - rekla je Marija van Kerkhove, koja je na čelu odjeljenja WHO-a za nove bolesti i zoonoze.

Grupa stručnjaka će se sastojati od 25 članova i očekuje se da će krajem septembra prvi put održati virtualni sastanak.

- U posljednjih 20 godina imali smo pojave mnogo takvih patogena - SARS, MERS, različite ptičje gripove, zika virus i, naravno, SARS-CoV-2 - navela je Van Kerkhoveova.

Marija van Kerkhove, američki epidemiolog, koja je na čelu SZO tima za COVID- 19, podsjeća da je bilo potrebno više od godinu dana da se otkrije da su jednogrbe kamile bile posrednik u prijenosu bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) na čovjeka.

- Nova grupa će napraviti globalni okvir za proučavanje životinja, ljudi, hrane, prirode, biosigurnosti i protokole za laboratorije u slučaju pojave novog patogena - istakla je Van Kerkhoveova naglasivši da je cilj imati adekvatan tehnički i naučni okvir za sljedeći put jer će ga, bez sumnje, biti.

Tim WHO stručnjaka proveo je četiri nedjelje u Wuhanu i njegovoj okolini s kineskim naučnicima i potom, u zajedničkom izvještaju objavljenom u martu, naveo da je novi virus korona najvjerovatnije prenesen sa slijepih miševa na ljude preko druge životinje, ali da su potrebna dalja istraživanja. (RTS)