WHO: Očekuje nas nekoliko teških mjeseci pandemije
Foto: Tuzlanski.ba

Neke zemlje su na opasnom putu, kaže generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Nekoliko narednih mjeseci bit će posebno teški kada je riječ o pandemiji korona virusa, izjavio je u petak generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Na brifingu u Ženevi je rekao da je ovo kritičan trenutak kada je riječ o pandemiji, naročito na Sjevernoj hemisferi.

Istakao je da će nekoliko narednih meseci biti jako teški i da su neke zemlje "na opasnom putu", prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Veliki broj zemalja bilježi eksponencijalni rast broja zaraženih, što dovodi do preopterećenosti zdravstvenih sistema, istakao je generalni direktor WHO-a.

Nedostaje kisik u velikom broju zemalja

Pozvao je lidere država da preduzmu hitne korake u cilju sprečavanja daljnjeg pogoršanja, kao što je sveobuhvatna analiza epidemiološke situacije i hitno prilagođavanje mjera u onim mjestima koja bilježe veliki porast broja novozaraženih.

Osim toga, vlasti moraju jasno informirati javnost o realnoj epidemiološkoj situaciji i pomoći građanima i ekonomiji, dodao je Ghebereyesus.

Primijetio da je nedostatak kisika zabilježen u bolnicama u velikom broju zemalja.

Neke od najsiromašnijih država na svijetu imaju samo pet do 20 posto kisika potrebnog za liječenje pacijenata, istakao je generalni direktor WHO-a. (Agencije)