Ujedinjeni narodi (UN) objavili su da je u Pojasu Gaze, koji je izložen izraelskim napadima od 7. oktobra, uzrokovano 40 miliona tona ruševina i da će biti potrebno više od 15 godina da se uklone sve ruševine, javlja Anadolu.

UN: U Gazi iza izraelskih napada ostalo 40 miliona tona ruševina
Foto: Anadolu Agency | Izbjeglički kamp

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) objavila je najnovije podatke o obimu razaranja u Gazi tokom izraelskih napada.

Navedeno je da će troškovi uklanjanja ruševina koštati više od 500 miliona dolara (458 miliona eura).

U saopćenju se također navodi da se među ruševinama također nalazi i neeksplodirana municija i štetne materije koji predstavljaju prijetnju Palestincima u Gazi.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od napada Hamasa 7. oktobra.

Od tada je ubijeno skoro 38.700 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a više od 89.000 je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Više od devet mjeseci nakon izraelskog napada, veliki dijelovi Gaze su u ruševinama.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, čijom je najnovijom presudom naloženo da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.