U more položeno 32 miliona kamena: Izgradnja prvog turskog aerodroma na moru bliži se kraju
Foto: Tuzlanski.ba

Dovršena je gradnja infrastrukture aerodroma Ordu-Giresun, koji će biti prva zračna luka sagrađena na moru u Turskoj, a prema izvještajima, u okviru tih radova u more je položeno 32 miliona kamena.

Projekt izgradnje aerodroma Ordu-Giresun, koji se smatra jednim od prestižnih projekata Turske, čija realizacija je počela 2011. godine, kreće se planiranim tokom. Završetkom radova na infrastrukturi aerodroma, dovršen je i postupak nasipanja kamenja u more.

Načelnik općine Ordu Enver Yilmaz je saopštio da su aktivnosti na izgradnji nasipa, piste i infrastrukture završeni. Ističući da su kamioni danonoćno radili i za 3,5 godine prevezli 32 miliona kamena, Yilmaz je dodao: "To je zaista ogromna cifra".

Yilmaz je zatim kazao da je dovršeno 89 posto gornje strukture i u nastavku je pojasnio:

"Planirano je da do januara bude izgrađen vidljiv dio gornje strukture, uključujući i osmatračnice. Radovi teku nesmanjenom brzinom kako bi preostali tehnički detalji bili gotovi do marta 2015. godine. Aerodrom, čije će usluge koristiti dva miliona putnika godišnje, već sada uzbuđuje mnoge. Nadamo se da će, kada bude otvorena, zračna luka u svakom pogledu dati značajan doprinos našoj zemlji i regionu".

S obzirom da će aerodrom Ordu-Giresun biti prvi aerodrom ove vrste u Turskoj i Evropi, prema riječima Yilmaza, biće upriličena i specijalna ceremonija svečanog otvorenja.

Yilmaz je naglasio da i Vlada Republike Turske provodi ozbiljne pripreme po ovom pitanju.

"Naša se Vlada ozbiljno priprema, kako za samo otvorenje, tako i za period poslije toga. Gradska uprava takođe već provodi aktivnosti u vezi svečanog otvorenja koje je planirano za mart 2015. godine. Ukoliko uspijemo organizirati, imamo želju da se za vrijeme otvorenja u Orduu održi sastanak Vijeća ministara. To bi takođe bila novina za Ordu. Uz slogan 'prvi sastanak Vijeća ministara u Orduu', s velikim uzbuđenjem očekujemo otvorenje zračne luke."