Dokumenti sadrže višemjesečna upozorenja o mogućem napretku Ukrajine i također otkrivaju zabrinutost za moral. 

Objavljeni tajni dokumenti: Rusija je očekivala upad na Kursk mjesecima unaprijed
Foto: Anadolu Agency | Višemjesečni planovi

Ruska vojna komanda očekivala je upad Ukrajine u njenu oblast Kursk i planirala je nekoliko mjeseci da ga spriječi, prema dokumentima za koje je ukrajinska vojska rekla da ih je zauzela sa napuštenih ruskih položaja u regiji.

Ovo otkrivanje čini nered među ruskim snagama nakon ukrajinskog napada početkom augusta još sramotnijim. Dokumenti, podijeljeni s Guardianom, također otkrivaju rusku zabrinutost za moral u redovima u Kursku, koja se pojačala nakon samoubistva vojnika na frontu koji je navodno bio u "dugotrajnom stanju depresije zbog službe u ruskoj vojsci ”.

Zapovjednicima jedinica daju se instrukcije da osiguraju da vojnici svakodnevno konzumiraju ruske državne medije kako bi održali svoje "psihološko stanje".

Guardian nije mogao nezavisno provjeriti autentičnost dokumenata, iako oni nose obilježja istinske komunikacije ruske vojske. Krajem augusta, Guardian se sastao s ukrajinskim timom za specijalne operacije koji ih je zarobio, nekoliko sati nakon što su napustili rusku teritoriju. Tim je rekao da su uzeli dokumente ruskog ministarstva unutrašnjih poslova, FSB-a i vojske iz zgrada u regionu Kursk, a kasnije su dali izbor za pregled i fotografisanje.

Neki od dokumenata su štampane naredbe koje se distribuiraju različitim jedinicama, dok su drugi rukom pisani dnevnici u kojima se bilježe događaji i problemi na određenim pozicijama. Najraniji unosi datirani su krajem 2023. godine, dok su najnoviji dokumenti od samo šest sedmica prije nego što je Ukrajina započela svoj upad u regiju Kursk 6. augusta.

Dokumenti uglavnom potiču iz jedinica ruskog 488. gardijskog motorizovanog puka, a posebno druge čete njenog 17. bataljona.

Upad Ukrajine na Kursk iznenadio je zapadne partnere Kijeva i mnoge u ukrajinskoj eliti, jer je planiranje bilo ograničeno na vrlo mali broj ljudi. Međutim, ruski vojni dokumenti sadrže višemjesečna upozorenja o mogućem upadu u to područje i pokušaju zauzimanja Sudže, grada od 5.000 stanovnika koji je sada pod ukrajinskom okupacijom više od mjesec dana.

Upis od 4. januara govori o “potencijalu za proboj na državnu granicu” ukrajinskih oružanih grupa i nalaže pojačanu obuku kako bi se pripremili za odbijanje svakog napada. Dana 19. februara, komandanti jedinica su upozoreni na ukrajinske planove za „brzo potiskivanje iz oblasti Sumy na rusku teritoriju, do dubine od 80 km [50 milja], kako bi se uspostavio četvorodnevni 'koridor' pre dolaska glavne jedinice ukrajinske vojske na oklopnim vozilima”.

Sredinom marta, jedinicama na granici je naređeno da pojačaju odbrambene linije i "organiziraju dodatne vježbe za vođenje jedinica i jakih tačaka u vezi s pravilnom organizacijom odbrane" u pripremi za ukrajinski prekogranični napad.

Sredinom juna bilo je konkretnije upozorenje na ukrajinske planove "u pravcu Junakivka-Sudža, sa ciljem da se Sudža uzme pod kontrolu", što se i dogodilo u augustu. Postojalo je i predviđanje da će Ukrajina pokušati da uništi most preko rijeke Sejm kako bi poremetila ruske linije snabdijevanja u regionu, što se kasnije i dogodilo. U junskom dokumentu se žalilo da su ruske jedinice stacionirane na frontu „u prosjeku popunjene samo 60-70% i da se prvenstveno sastoje od rezervi sa slabom obučenošću“.

Kada je 6. avgusta došlo do ukrajinskog napada, mnogi ruski vojnici su napustili svoje položaje, a za nedelju dana Ukrajina je preuzela punu kontrolu nad Sudžom. “Pobjegli su, a da nisu ni evakuirali niti uništili svoja dokumenta”, rekao je član tima za specijalne operacije koji je zaplijenio dosije.

Tokom haotičnog povlačenja Moskve, ukrajinske snage su zarobile stotine ruskih vojnika, od kojih su mnogi bili vojni obveznici, od kojih se generalno ne očekuje da se suoče sa bitkom. Roditelji jednog vojnog vojnika iz druge čete, koji se nalazi u dokumentima, snimili su u augustu video apel u suzama , identificirajući ga kao njihovog 22-godišnjeg sina Vadima Kopylova, rekavši da je zarobljen kod Sudže i pozivajući se na ruske vlasti da ga razmijenim.

Dokumenti daju uvid u rusku taktiku u protekloj godini, u jednom slučaju govoreći o potrebi stvaranja rovova za mamce i pozicija kako bi se zbunile ukrajinske izviđačke bespilotne letjelice. „Trebalo bi napraviti modele tenkova, oklopnih vozila i artiljerijskih lansera, kao i manekene vojnika i povremeno ih premeštati“, stoji u jednom naređenju.

Dodaje se da nekoliko vojnika treba poslati na položaje za mamce da pale vatru noću i šetaju okolo s bakljama, te da Rusija treba da stvara radio čavrljanje o položajima za mamce, s ciljem da ih presretne. Nejasno je da li su takve pozicije ikada stvorene; pripadnici ukrajinske jedinice koja leti izviđačkim bespilotnim letelicama na tom području poslednjih nedelja rekli su za Gardijan da nisu videli nikakve dokaze o takvim pozicijama.

U martu, ruski dokumenti navode da je bilo sve više incidenata ukrajinskih diverzantskih grupa koje su se maskirale za rad iza ruskih linija noseći ruske uniforme. “Da bi spriječili infiltraciju neprijatelja u naše borbene formacije... komandanti treba da primjene upotrebu identifikacionog markera varijante n6, napravljenog od materijala širine 8 cm, koji će biti pričvršćen nevidljivom trakom”, stoji u naredbi iz tog mjeseca.

Zakopani u suvom, vijugavom službenom jeziku znaci su ozbiljnih problema s moralom na frontu. “Analiza trenutne situacije u vezi sa samoubistvima pokazuje da je pitanje umiranja vojnika od posljedica samoubilačkih incidenata i dalje napeto”, stoji u jednom zapisu. Priča se o incidentu koji se navodno dogodio 20. januara ove godine, kada je vojnik regruta ušao u ljetno pranje na stražarskom mjestu i pucao sebi u stomak.

“Istragom o incidentu utvrđeno je da je uzrok samoubistva i smrti nervni i psihički slom uzrokovan produženim depresivnim stanjem zbog službe u ruskoj vojsci”, stoji u rukom pisanom izvještaju o incidentu.

Da bi se spriječili daljnji ovakvi incidenti, komandanti jedinica su upućeni da identifikuju vojnike koji su „psihički nespremni za obavljanje dužnosti ili skloni devijantnom ponašanju, te organizuju njihov preraspoređivanje i premještanje u vojne medicinske ustanove“.

Daljnja uputstva o održavanju morala dolaze u nedatiranom, otkucanom dokumentu koji objašnjava da vojnici treba da dobiju 5-10 minuta dnevno, kao i sat vremena jednom sedmično političke poduke, „u cilju održavanja i podizanja političkog, moralnog i psihičkog stanja osoblja”.