Još nije poznato kako i uz čiju pomoć je napad pejdžerima izveden, ali dosad su otkriveni mogući tragovi u Tajvanu, Mađarskoj i Bugarskoj.

Istraga o eksplozijama širom Libana se proširila: Sada su u središtu Bugarska i Norveška
Foto: X.com | Eksplozije se šire

Bugarska i Norveška su se u četvrtak našle u središtu globalne potrage za dobavljačem koji je Hezbolah opskrbio tisućama pejdžera koji su ovog tjedna eksplodirali u Libanonu, zadavši velik udarac militantnoj skupini.

Sigurnosni izvori su rekli da je Izrael odgovoran za eksplozije u utorak u kojima je poginulo 12 ljudi, ranjeno više od 2300 te su podignute tenzije u sve većem sukobu između dviju strana. Tel Aviv nije direktno komentirao napade.

Nije jasno kako i kada su pejdžeri pretvoreni u oružja koja se mogu aktivirati na daljinu. Isto pitanje i dalje vrijedi za stotine Hezbolahovih voki-tokija koji su eksplodirali u srijedu u drugom valu napada. 

Prema jednoj teoriji, pejdžeri su preuzeti nakon što su izašli iz fabrike te im je dodan eksploziv. Druga teorija kaže da je Izrael imao kontrolu nad cijelim opskrbnim lancem.

Bugarske vlasti su u četvrtak rekle da su njihovo ministarstvo unutarnjih poslova i obavještajne službe započele istragu mogućih veza jedne kompanije s ovim slučajem. Nisu imenovali koju to kompaniju istražuju.

Lokalni mediji su izvijestili da je sofijska kompanija Norta Global omogućila prodaju pejdžera Hezbolahu. Navodeći sigurnosne izvore, nacionalna televizija bTV je objavila da je 1,6 miliona eura povezanih s transakcijom prošlo kroz Bugarsku i otišlo u Mađarsku.

E-mailovi poslani na adresu kompanije objavljenu u bugarskom registru poslovnih subjekata vraćeni su kao neisporučivi. Osnivač je odbio komentarisati izvješća.

Na fotografijama uništenih pejdžera koje je Reuters analizirao može se vidjeti oblik koji odgovara uređajima koje proizvodi tajvanska kompanija Gold Apollo. Kompanija je u srijedu rekla da pejdžere proizvodi poduzeće BAC Consulting iz mađarskog glavnog grada Budimpešte. 

Vlasnica i šefica mađarske kompanije Cristiana Barsony-Arcidiacono nije odgovorila na više zahtjeva za komentarom telefonskim pozivima i tekstualnim porukama.

U srijedu je za NBC News rekla da je njena firma surađivala s tajvanskom kompanijom Gold Apollo, aku da nije imala nikakve veze s izradom pejdžera.

"Ja sam samo posrednik, mislim da ste krivo shvatili", kazala je za NBC.

Mađarski portal Telex je citirajući izvore objavio da je prodaju pejdžera omogućila kompanija Norta Global.

Sjedište bugarske tvrtke je registrirano u zgradi u glavnom gradu Sofiji, gdje je prema lokalnom registru prijavljeno gotovo 200 drugih poduzeća, ali firma se tamo nije mogla pronaći.

Advokat Vladimir Kuzmanov, koji je rekao da predstavlja Nortu Global, bio je prisutan na adresi, no odbio je odgovoriti na Reutersova pitanja u četvrtak.

Sadržaj internetske stranice kompanije, globalnorta.com, izbrisan je u četvrtak. Stranica je ranije imala inačice na engleskom, bugarskom i norveškom jeziku, a oglašavala je usluge savjetovanja, tehnološke integracije, zapošljavanja i izdvajanja posla.