Turčin u nebu: Promotivni video prvog putničkog aviona turske proizvodnje (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Turska vlada je predstavila projekat "Turčin u nebu" što je konstrukcija putničkog aviona koji će biti u potpunosti turski proizvod.

Na projektu će biti angažovani turski dizajneri i inžinjeri, a očekuje se da će prvi let biti obavljen već 2019. godine.

[embed]http://video2.trthaber.com/f60f8f48ef1cef4cfb83eac86934cbe9.mp4[/embed]

"Prvi avion će biti napravljen po uzoru na model Dornier 328, a njegov debitantski let će biti obavljen 2019. godine. Dizajn modela 628 će biti dovršen do 2020. godine, a njegov prvi let obavljen 2023. godine," kazao je turski premijer Ahmet Davutoglu prilikom predstavljanja projekata na ceremoniji u Istanbulu.

Avioni neće imati samo putnički karakter, već će služiti i kao vojni transporteri, avio-ambulante i letjelice za VIP prijevoz.

"Kao zemlja u usponu, Turska kasni u razvoju domaće namjenske i odbrambene industrije. Djelovala je veoma tromo i izgubila decenije dragocjenog vremena." Turska više neće biti zemlja koja uvozi naoružanje, avione, vozove i tehnologiju od drugih zemalja, poručio je njen premijer.

Model Dornier 328, koji se koristi i u drugim zemljama, posjeduje kapacitet od 32 sjedišta. Turska će na osnovu ovog modela razviti i vlastiti putnički model TRJ-628, sa 60-70 mjesta, do 2023. godine. Projekat će voditi Ministarstvo transporta i Sekretarijat za namjensku industriju.

Glavni izvođači će biti STM Defense Technologies (STM), koji je potpisao memorandum o razumijevanju sa američkom kompanijom Sierra Nevada Corp.

Popratne sisteme će proizvesti TAI, ASELSAN, TEI, Havelsan, THY Technic, Alp Aviation, Kale Aviation, TCI, TSI i druge kompanije, predvođene STM-om. Avion sa mlaznim pogonom će biti nazvan TRJ-628, a njegov turbo-motor TR-628.