Američki predsjednik Joe Biden bio je prisiljen odustati od predizborne kampanje zbog državnog udara, izjavio je republikanski predsjednički kandidat Donald Trump.

Trump: Biden bio prisiljen napustiti izbornu utrku zbog državnog udara
Foto: Facebook

"Bio je to zapravo državni udar predsjednika, ako bolje razmislite. Ima 14 miliona glasova. Vodio je kampanju godinu dana, i na kraju je pobijedio, a oni su ga izbacili. Rekli su - ili izlazi sada ili ćemo te izvući na teži način. Rekli su - postoji lak i težak način, Joe, i on je izašao i smjestili su tu ženu (potpredsjednicu Kamalu Harris) koja je neuspjeli kandidat",  izjavio je Trump u intervjuu za televizijski kanal Fox Business.

Amrerički predsjednički izbori bit će održani 5. novembra. Biden je trebao ostati na vrhu demokratske liste, ali nakon njegovog lošeg nastupa u televizijskoj debati protiv republikanca Donalda Trumpa 27. juna pojačali su se pozivi, posebno među demokratima, da aktuelni predsjednik napusti utrku.

Biden je 21. jula odlučio odustati od kampanje za reizbor i podržao imenovanje Harris za stranačkog predsjedničkog kandidata.