Američko ministarstvo pravosuđa optužilo je pakistanskog državljanina za planiranje atentata na visoke političke dužnosnika Sjedinjenih Država.

SAD podigao optužnicu protiv Pakistanca: Planirao atentat na Trumpa i još neke
Foto: Facebook

Američko ministarstvo pravosuđa optužilo je pakistanskog državljanina, koji navodno ima veze s iranskom vladom, za planiranje atentata na visoke političke dužnosnika Sjedinjenih Država, što je dovelo do povećanja sigurnosti bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i drugih dužnosnika, navodi se u optužnici.

Istražitelji FBI-a vjeruju da su Trump i drugi sadašnji i bivši dužnosnici američke vlade bili mete zavjere, izjavio je američki dužnosnik upoznat s predmetom.

Asif Merchant, 46, optužen je za putovanje u New York i saradnju s plaćenim ubicom radi izvršenja ubistva krajem augusta ili početkom septembra, prema optužbama koje su podigli savezni tužitelji u Brooklynu, New York.

Merchant je uhapšen 12. jula dok se pripremao napustiti Sjedinjene Države, navode tužitelji, ubrzo nakon što se sastao s navodnim plaćenim ubicama za koje je vjerovao da će izvršiti ubistva, ali su zapravo bili prikriveni pripadnici organa za provođenje zakona. On se nalazi u saveznom pritvoru.

BI je istraživao navodnu međunarodnu zavjeru za naurčeno ubistvo nekoliko sedmica prije nego što je 20-godišnjak iz Pennsylvanije gotovo izvršio atentat na bivšeg predsjednika na jednom od njegovih skupova. Dužnosnik policije rekao je CNN-u da istražitelji nisu pronašli dokaze da je Merchant bio povezan s pucnjavom u Butleru, Pennsylvania.