Foto: Tuzlanski.ba

Najmanje šest visokorangiranih pripadnika turskih oružanih snaga lišeno je slobode u operaciji koju pripadnici turske policije provode u zgradi komande 3. Zrakoplovne baze u gradu Konya, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je javio reporter AA, okončana je akcija privođenja pripadnika oružanih snaga povezanih sa terorističkom organizacijom Fetullahci/Paralelne državne strukture (FETO/PDY), koja je odgovorna za nedavni pokušaj državnog udara i nasilnog preuzimanja vlasti u Turskoj.

Privedeno je šest vojnika u bazi u Konyi, a među privedenima je i natpukovnik Mustafa Erturk, komandant operacija Zrakoplovne baze. Među privedenima su također jedan pukovnik, jedan potpukovnik i jedan poručnik.

Policijska je tokom operacije blokirala ulaze i pistu baze, a ispred kompleksa se okupio veliki broj građana koji podržavaju operacije usmjerene protiv odgovornih za neuspjeli pokušaj državnog udara koji je u petak navečer pokušala grupa pripadnika vojske odanih terorističkoj organizaciji na čijem čelu je Fetullah Gulen.