Njemačka: Radikalni islamisti pokušavaju regrutovati migrante iz izbjegličkih centara
Foto: Tuzlanski.ba

Prema navodima njemačke obavještajne agencije zabilježene su stotine pokušaja radikalnih islamista da regrutuju migrante iz izbjegličkih centara, prenosi Anaodolu Agency (AA).

Direktor njemačkog Federalnog ureda za zaštitu Ustava Hans-Georg Maassen za njemački 'dpa' izjavio je kako je do sada zabilježeno više od 340 slučajeva i da se pretpostavlja da ih je mnogo više.

"Zabrinjava nas što salafisti i drugi islamisti promoviraju svoja gledišta", dodao je Maasen referirajući se na ultra-konzervativni reformistički pokret unutar sunnitskog islama.

On je rekao kako znaju da među tražiteljima azila ima mnogo mladih sunnitske orijentacije koji često dolaze iz konzervativnih krugova. Prema njegovim riječima oni žele svakog petka odlaziti u džamije u kojima se govori arapski jezik. Massen je upozorio kako u Njemačkoj ima mnogo radikalnih salafističkih džamija.

"Lekcija koju trebamo naučiti iz svega jest da se ne smijemo koncentrirati samo na ISIS, koji može slati terorističke snage u Europu, kao na primjer u Pariz ili Brisel. Umjesto toga to mogu biti i pojedinci koji su se sami radikalizirali ili primaju zapovijedi", istakao je on govoreći o nedavnim terorističkim napadima u Njemačkoj.