Kina: NATO je proizvod Hladnog rata i trebao je odavno postati historija
Foto: Tuzlanski.ba

Vlasti Kine saopštile su da NATO predstavlja produkt Hladnog rata i pozvale su zemlje ostatka svijeta da budu oprezne u pokušajima razvijanja odnosa s tim vojnim savezom.

“NATO je proizvod Hladnog rata i trebao je odavno postati historija”, rekao je Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova, prenosi Anadolija.

Zhao je komentirao i medijske tvrdnje da Finska razmatra da se prijavi za ulazak u NATO usred ruskog rata protiv Ukrajine koji je počeo 24. februara.

Razvijanje odnosa

“Savjetujemo relevantnim zemljama da budu oprezne kada razvijaju odnose sa NATO-om”, rekao je Zhao, prenosi kineski list Global Times.

Vlasti Kine protive se ideji širenja NATO-a. Zhao je odbacio optužbe da su hakeri koje podržava Kina napali indijsko snabdijevanje električnom energijom.

“U istrazi cyber incidenata treba da postoje potpuni dokazi, a povezivanje sa bilo kojom vladom ne bi trebalo biti nepromišljeno. Ponovili smo mnogo puta da se Kina čvrsto protivi i suzbija bilo koji oblik hakovanja u skladu sa zakonom te da neće poticati, podržavati ili odobravati takve napade”, rekao je Zhao.

Optužio je Sjedinjene Američke Država da su najveći svjetski izvor cyber napada. (AlJazeera)