Izrael tvrdi da nema oslobađanja talaca prije petka
Foto: Tuzlanski.ba

Oslobađanje talaca u okviru privremenog primirja između Izraela i palestinskih boraca Hamasa neće se desiti prije petka, saopćili su izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost i Sjedinjene Države, gaseći nade rodbine da će neki od njih biti oslobođeni u četvrtak.

Izrael i Hamas dogovorili su u srijedu ujutro prekid vatre u Gazi na najmanje četiri dana, puštanje humanitarne pomoći i oslobađanje najmanje 50 talaca koje drže borci u enklavi u zamjenu za najmanje 150 Palestinaca zatočenih u Izraelu.

Vrijeme početka primirja i oslobađanja talaca koje je Hamas zarobio tokom napada na Izrael 7. oktobra još nije službeno objavljeno. Egipatski sigurnosni izvor kazao je da su posrednici tražili početak u četvrtak u 10,00 sati po lokalnom vremenu.

Govoreći u četvrtak ujutro, portparol katarskog ministarstva vanjskih poslova Majid bin Mohammed Al Ansari kazao je da bi najava o početku primirja mogla uslijediti u narednih nekoliko sati. Katar je posrednik u pregovorima o primirju.

- Pregovori o oslobađanju naših talaca napreduju i nastavljaju se neprekidno - izjavio je izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi u saopćenju koje je objavio ured premijera.

- Početak objave bit će u skladu s prvobitnim dogovorom između strana, i ne prije petka - navodi se u saopćenju.

Glasnogovornica Bijele kuće Adrienne Watson izjavila je da se razrađuju konačni logistički detalji za objavljivanje.

- To je na pravom putu i nadamo se da će provedba početi u petak ujutro - kazala je Watson.

U borbama u četvrtak ujutro nije, međutim, bilo popuštanja, navodi se u medijskim izvještajima.

Palestinski mediji prenose da su izraelski avioni i artiljerija napali grad Kan Younis na jugu Gaze u najmanje dva vala i da je poginulo 15 osoba. O napadima jetakođer javljeno u nekoliko drugih dijelova Gaze, uključujući logore Jabalia i Nuseirat.

Iz Izraela nije bilo komentara, a Reuters nije mogao provjeriti izvještaje iz nezavisnih izvora.

U Izraelu su sirene koje upozoravaju na raketnu vatru iz Gaze odjekivale u zajednicama u blizini granice s enklavom, saopćila je vojska. Nije bilo izvještaja o štetama ili o povrijeđenima.

Izraelski javni emiter programa Kan, pozivajući se na neidentifikovanog izraelskog zvaničnika, javio je da je došlo do 24-satnog odgađanja primirja jer sporazum nisu potpisali Hamas i posrednik Katar. Zvaničnik je rekao kako je optimističan da će sporazum biti proveden nakon što bude potpisan.

- Niko nije javio da će biti puštanja danas osim medija. Morali smo jasno dati do znanja da nije planirano oslobađanje prije petka, zbog neizvjesnosti s kojom se suočavaju porodice talaca - citira Kan riječi izvora iz ureda izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Izraelski mediji, pozivajući se na anonimne zvaničnike, javalju da pauza u borbi protiv Hamasa također neće početi prije petka. Izraelska novinska web stranica Ynet javila je da Izrael još nije dobio imena talaca koje bi Hamas trebao osloboditi.