Foto: Tuzlanski.ba

Društvena mreža Reddit često zna biti dobar izvor veoma interesantnih činjenica. Tako je nedavno osvanula mapa sa procentom mladih odraslih osoba koji žive pod istim krovom kao i njihovi roditelji.

Tačnije, na Reddit Hrvatska objavljena je ta mapa.

Postoji puno faktora zašto roditelji i njihova djeca, mladi odrasli ljudi, žive pod istim krovom – kultura, religija i naravno, finansijski razlozi. Možda neočekivano, ali na prvom mjestu je Hrvatska.

Naime, prema istraživanju koje prenosi Landgeist, a koje je postalo popularan post na hrvatskom dijelu Reddita, u Hrvatskoj 80 posto mladih odraslih ljudi (25-29 godina) živi sa roditeljima, što je najviše u Evropi. Na drugom mjestu je Crna Gora sa 79 posto, a Srbija nije daleko, završili su na trećem mjestu, sa 76 procenata. Bosna i Hercegovina, začuđujuće, nije uvrštena u ovo istraživanje. Razlog je nepoznat.

Kada je u pitanju zemlja sa najnižim procentom, to je Danska, u kojoj on iznosi samo 4 posto. Slična je situacija i u drugim skandinavskim zemljama, u kojim je ovaj procenat ispod 10 posto. Niski procenti su također i u zapadnoj Evropi, pa se kreću od 16 posto u Holandiji do 52 posto u Irskoj.

Ovi procenti se ipak povećavaju u istočnoj i južnoj Evropi, pa se tako sve zemlje Balkana nalaze u vrhu, sa brojkama iznad 70 procenata. (Oslobođenje)