Foto: Tuzlanski.ba

Na današnji dan prije 58 godina počeo se graditi Berlinski zid, 160 kilometara dugačka betonska barijera koja je razdvajala Istočnu i Zapadnu Njemačku.

Sagradila ga je istočnonjemačka vlast, čija je propaganda ovaj historijski objekat nazvala antifašističkim odbrambenim zidom, čija je svrha bila onemogućiti bijeg stanovnika iz realsocijalističke Istočne u Zapadnu Njemačku.

Berlinski zid počeo se graditi 13. avgusta 1961., a narednih je godina više puta nadograđivan. Njegova gradnja bila je izuzetno skupa, što je predstavljao veliki udar na istočnonjemačku ekonomiju.

U razdoblju od 1961. do 1989. godine pobili su istočnonjemački graničari barem 138 osoba koje su pokušavale pobjeći preko zida. Uspješnih bjegunaca preko zida zabilježeno je 5.075, od toga 574 iz redova vojnika čiji je zadatak bio da čuvaju Berlinski zid.

Nakon 28 godina Berlinski zid je srušen. Dogodilo se to 9. novembra 1989., a naredne godine došlo je ponovnog ujedinjenja Njemačke, gdje se i danas 3. oktobar slavi kao veliki praznik. (Tuzlanski.ba)