Foto: Tuzlanski.ba

Dječak Rohit je slomio više od 100 kostiju od svog rođenja jer pati od rijetkog slučaja teške osteoporoze.

Rohita nazivaju djetetom 'Staklenih kostiju' jer i najmanji dodir može uzrokovati lomljenje jedne od njegovih kostiju. Trenutno ne postoji lijek, piše Daily Mail.

Rohit, 12, iz Utar Pradeša u Indiji, pati od osteoporoze, poznatije kao 'bolest krhkih kostiju'. Njegov slučaj je jedan od najtežih tako da mu i najmanji dodir može slomiti jednu od kostiju, zbog čega ne može da se igra s drugom djecom. Rohitovo stanje je također usporilo njegov rast, s tim da je 12-godišnjak težak samo 15 kg, prenosi Tuzlanski.ba.

Kada se ujutro probudi, nije u stanju da obavi mnoge zadatke bez pomoći, zbog čega zavisi od majke. Ali Rohit je u stanju da obavi zadatke kao što je pranje zuba bez pomoći, prilagođavajući se okolnostima uprkos svom teškom stanju.

U životu je slomio skoro 100 kostiju, u prosjeku oko osam godišnje. Budući da ga zbog njegovog stanja nije  se upisao u školu, Rohita uči njegova starija sestra, i većinu dana trpi užasne bolove.

Rohit ima dvoje starije braće i sestara i Rohit je mlađi od oboje. Ali uprkos svom stanju, malo dijete želi da postane pjevač kada poraste i kaže da neće dozvoliti da mu bolest stane na put.

Ne postoji lijek za osteoporozu, ali oni koji pate od ovog stanja mogu potražiti liječenje kako bi zaštitili i ojačali svoje kosti. Novi tretmani se testiraju, ali mnogi nisu dostupni u zemljama u razvoju. (Tuzlanski.ba)