Mnogi Izraelci se otvoreno ne slažu sa politikom koju provodi Netanyahu, ali do sada protesti nisu urodili plodom.

Foto: Anadolija

Desetine hiljada Izraelaca protestvovalo je u nedjelju širom zemlje tražeći sporazum o razmjeni talaca s palestinskim frakcijama u Pojasu Gaze.

Hiljade demonstranata okupilo se u ulici Begin u centru Tel Aviva kako bi izvršili pritisak na vladu premijera Benjamina Netanyahua da postigne sporazum o razmjeni zatvorenika s Hamasom.

Sve se događa u trenutku kada je veliki izraelski radnički sindikat, Histadrut, pozvao na opći štrajk u cijeloj zemlji, u ponedjeljak, pritom tražeći da se vlada premijera Netanjahua efikasnije angažira oko dogovora vezanog uz preostale taoce Hamasa.

Podsjećamo, Izraelske obrambene snage (IDF) saopćile su ranije da je da je šest tijela pronađeno u subotu u podzemnom tunelu u području Rafaha u južnoj Gazi. IDF je utvrdio da su ubijeni malo prije nego su njihovi vojnici uspjeli do njih stići. Sve je to iniciralo masovne nedjeljne proteste, a gomile optužuju vladu i Netanjahua.

Probijene su policijske kolone na autocesti Ajalon, ljudi su se penjali po autobusima, zapalili vatru i okačili žute trake, simbol solidarnosti s taocima.