Bugarska, koja leži na putu droge od Bliskog istoka do zapadne Evrope, poduzela je ogromne korake posljednjih godina da spriječi trgovinu drogom i krijumčarenje.

Bugarska zaplijenila rekordnih 125 kilograma zlata vrijednog pet miliona eura
Foto: BGBNT | 125 kilograma zlata

Bugarska, kao ključna tranzitna tačka za drogu koja putuje sa Bliskog istoka u zapadnu Evropu, poslednjih godina je pojačala svoje napore u borbi protiv trgovine drogom i krijumčarenja.

 Vlasti u Bugarskoj zaplijenile su rekordnih 125 kg zlata na kontrolnom punktu Kapitan Andreevo na granici s Turskom, piše Euro news

Izvlačenje, koje uključuje neprijavljene odljevke zlata, nakit, poluge, novčiće i druge predmete od zlata u vrijednosti od 5 miliona eura, zaplijenjeno je u zajedničkoj operaciji u kojoj su učestvovali Carina Kapitan Andreevo, Državna agencija za nacionalnu sigurnost i Granična policija.

Zapljena je objelodanjena na zajedničkom brifingu u petak, kojem su prisustvovali zvaničnici bugarske carinske agencije i ministarstva unutrašnjih poslova.

Vozač, bugarski državljanin, uhapšen je i optužen, dok je s njim u automobilu bio još jedan muškarac bugarskog i turskog državljanstva, rekli su zvaničnici na brifingu. 

"Informaciju o lancu krijumčarenja dobili smo prije nekoliko mjeseci. On ide iz Evrope preko Bugarske do Turske," rekao je ministar unutrašnjih poslova Atanas Ilkov.

Prokrijumčareno zlato bilo je sakriveno u vozilu koje je iz Bugarske krenulo za Tursku. Tokom detaljnog carinskog pregleda, službenici su nakon uklanjanja poklopca kontrolne table otkrili odlitke zlata, poluge, novčiće i druge predmete skrivene u pretincu vazdušnih jastuka automobila. 

Georgi Dimov, direktor Carinske agencije, rekao je da je "pedantna carinska inspekcija trajala više od 13 sati", označivši to kao najveću količinu krijumčarenog zlata ikada zaplijenjenu na bugarskoj granici.

Bugarska, koja leži na putu droge od Bliskog istoka do zapadne Evrope, poduzela je ogromne korake posljednjih godina da spriječi trgovinu drogom i krijumčarenje.