Zbog poplava, Vlada Srbije proglasila vanrednu situaciju na čitavoj teritoriji Republike
Foto: Tuzlanski.ba

Zbog poplava, Vlada Srbije proglasila je vanrednu situaciju na teritoriji cijele Republike Srbije, kao preventivnu mjeru kojom će se olakšati i ubrzati djelovanje svih organa u zaštiti života i bezbijednosti građana i stvari, kao i u otklanjanju posljedica poplava, javlja Anadolu Agency.

Prije vanredne sjednice Vlade, održana je sjedica Republičkog štaba za vanredne situacije, koji je i predložio Vladi da proglasi vanrednu situaciju, a od danas će se svakodnevno održavati sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije, na kojima će se kontinuirano pratiti situacija na terenu i o tome obavještavati građani.

"Sveukupnu situaciju otežava i migrantska kriza te će policiji u zaštiti granica, u danima koji su pred nama, pomagati i Vojska Srbije", saopšteno je iz Vlade Srbije, koja je "apelovala na sve građane da poštuju odluke Vlade Srbije i učine sve kako bi se spriječile veće posljedice tokom kritičnog kišnog perioda koji nas očekuje do utorka".

Zbog obilnih padavina, izlivanja rijeka i bujičnih potoka u zapadnoj Srbiji, počelo je prije tri dana, a vanredna situacija, prije uvođenja vanredne situacije na cijeloj teritoriji Srbije, bila je na snazi u tri grada i 15 opština u Srbiji, u Čačku, Novom Pazaru i Kraljevu, Arilju, Lučanima, Topoli, Požegi, Bajinoj Bašti, Ivanjici, Raškoj, Ljigu, Rači, Trsteniku, Prijepolju i na dijelu teritorije opština: Kosjerić, Nova Varoš i Ćićevac. (Tuzlanski.ba)