Udruženje ALS: Zahvaljujući “Ledenom izazovu” skupljeno 100 miliona dolara
Foto: Tuzlanski.ba

Zahvaljujući viralnom hitu polijevanja hladnom vodom, dosad je prikupljeno više od 100 miliona dolara za borbu protiv ALS-a, saopštili su organizatori.

Ova dobrotvorna akcija, kojom se željelo privući pažnju na Lu Gerigovu bolest, tj. Amiotrofičnu lateralnu sklerozu (ALS), naišla je na ogroman odaziv u svijetu.

Priključili su joj se mnogobrojne poznate ličnosti, uključujući Toma Cruisea, Stevena Spielberga, Billa Gatesa, pa čak i bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha.

Udruženje ALS saopštilo je da je zahvaljujući “Ledenom izazovu” od 29. jula do 20. avgusta prikupljeno 100,9 miliona dolara.

Poređenja radi, u istom periodu prošle godine donirano je 2,8 miliona dolara.

- Riječ zahvalnost nije dovoljna da se izrazi ono što trenutno osećamo – kazala je Barbara Newhouse, predsjednica udruženja.

- Ova suma će biti iskorištena za finansiranje novih istraživanja kao i za njegu i podršku ljudima koji žive s ovom bolešću – navela je ona, prenosi AFP.

Za uspjeh internet kampanje prvenstveno su zaslužne zvijezde svjetskog show biznisa, sporta, politike i biznisa.

Teylor Swift, Shakira, Kety Perry, Lady Gaga, Mat Damon, Usain Bolt, Justin Bieber, Mark Zuckerberg, Neymar, Kate Moss i David i Victoria Beckham su samo neke od poznatih ličnosti koji su dosad učestvovale u “Ice Bucket Challenge”-u. (Fokus.ba)