Tužilaštvo za organizovani kriminal saopćilo je da je prilikom ubistva korištena CKY ECC komunikacija putem telefona.

Foto: MUP Srbije | Desno na fotografiji je ubijeni Zoran Uskoković Skole

Pripadnici Europola učestvovali su jučer u Beogradu u hapšenju M.K., osumnjičenog da je 2021. godine u Rakovici ubio Zorana Uskokovića Skoleta (23).

Europol navodi da je M.K. bio plaćen da izvrši ubistvo te da je pištolj kojim je zločin počinjen donesen u Srbiju posebno za tu namjenu, prenosi N1.

Otac ubijenog, Zoran Uskoković Stariji, ubijen je 27. aprila 2000. Izrešetan je nakon filmske potjere, a godinama se spekuliralo da je upravo on stajao iz organizacije ubistva Željka Ražnjatovića Arkana.

Osim M.K. (38), jučer su u Beogradu uhapšeni N.Ž. (45), A.D. (31) te V.B. (39) zbog sumnje da su počinili kaznena djela teško ubistvo i udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, navodi se u saopćenju MUP-a. Ubistvo mlađeg Skoleta počinjeno je tako što se M.K. po nalogu N.Ž. maskirao, noseći silikonsku masku starijeg muškarca te je iz vatrenog oružja iz neposredne blizine ispalio dva hica.

Europol u saopćenju navodi da je uhapšeni M.K. "opasan plaćeni ubica", kojeg je angažovala kriminalna grupa, te da je motiv zločina bila osveta. Za identifikaciju osumnjičenog za ubistvo, kao i organizatora, ključni su bili obavještajni podaci do kojih je Europol došao tokom svog rada na razbijanju šifriranih komunikacijskih platformi koje koriste organizirane grupe, saopćio je Europol.

Maskirao se u starca

"Vođa organizirane kriminalne grupe imao je ključnu ulogu u regrutiranju plaćenog ubice i koordiniranju logistike i samog ubistva. Vođa kriminalne grupe osmislio je plan i organizirao bijeg ubice, regrutirao još dvojicu osumnjičenih koji su bili zaduženi za praćenje žrtve te nabavio oružje koje je korišteno u ubistvu, a koje je doneseno u Srbiju posebno za ovaj zločin", objavio je Europol.

Ubistvo je počinjeno u Beogradu 2021. godine, a osumnjičeni za ubistvo M.K. nosio je silikonsku masku s likom starijeg muškarca te hodao sa štapom imitirajući hod starije osobe. Približio se Uskokoviću i iz blizine ispalio dva hica u njega. Europol navodi da je Uskokoviću pucano u glavu.

Tužiteljstvo za organizovani kriminal saopćilo je da je prilikom ubistva korištena CKY ECC komunikacija putem telefona. M.K. je uhapšen zajedno s organizatorom ubistva i još dvojicom suradnika, naveo je Europol.

Evropska služba bila je fokusirana na obavještajni rad i operativnu podršku u otkrivanju počinitelja, a njeni stručnjaci sarađivali su sa srpskim policajcima na dešifriranju komunikacije osumnjičenih, što je dovelo do informacija koje su omogućile identifikaciju.

"Srpski policajci su zbog toga poslani u sjedište Europola u Haagu. Na dan hapšenja, Europol je u Beograd poslao specijalni tim koji je asistirao srpskim vlastima u akciji", navodi Europol.