"Rahmetli Alija Izetbegović je u sjećanju svih demokratski opredijeljenih svjetskih političara, diplomata i intelektualaca, bio i ostao čovjek i državnik visokih moralnih i ljudskih vrijednosti", ističu u saopštenju.

Udruženje generala o Aliji Izetbegoviću: "U svakom obraćanju nas je napominjao o časnoj ulozi"
Foto: Arhiva | Alija Izetbegović

Nakon sporne izjave visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta u kojoj je, priilikom govora o školskim udžbenicima u školama i o tome šta djeca trebaju ili ne trebaju učiti, izjednačio ratnog zločinca Ratka Mladića i prvog predsjednika Republike BiH Aliju Izetbegovića, ne prestaju reakcije.

Danas su se oglasili i iz Udruženja generala poručivši da su nakon svih ovih dešavanja osjetili potrebu javnosti reći "šta je njima Alija Izetbegović?".

Iz Udruženja generala su naglasili da se bliži godišnjica smrti Alije Izetbegovića te da su i zbog toga dobili još veću potrebu da se oglase.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"U najtežem vremenu agresije na našu državu svi mi patriotski i slobodarski opredjeljeni Bosanci i Hercegovci bili smo prisiljeni ni od čega stvarati odbrambenu armiju, koja je morala braniti i državu i njene narode od razaranja, etničkog čišćenja, stravičnih zločina, silovanja… I u takvom vremenu bezprizornog uništenja svega bosanskohercegovačkog, Armija RBiH nikada nije imala u svojoj doktrini provođenje bilo kakvih zločinačkih nakana i djela. Mi, ratni komandanti, smo uvijek naređivali svojim jedinicama apsolutno poštivanje međunarodnog ratnog prava i Ženevske konvencije.

Vezani članak Bakir Izetbegović nakon Schmidtovih izjava: Trebao bi da ustane kada mu ime izgovara

U svemu ovome imali smo punu podršku našeg predsjednika i Vrhovnog komandanta Alije Izetbegovića, a svako njegovo naređenje i naređenje Vrhovne komande je posebno potenciralo poštivanje ovih pravila. Svako njegovo obraćanje nama, počinjalo je i završavalo se napomenom o časnoj ulozi nas i naših boraca u tome teškom vremenu kada su agresori vršili teške zločine i ponosili se time.

Što se nas bosanskohercegovačkih generala i oficira tiče, predsjednik Izetbegović će uvijek predstavljati jedan od simbola naše časne borbe i neprikosnoveni autoritet. Smatramo da svaka neistinita izjava o predsjedniku Predsjedništva RBiH nanosi nemjerljivu štetu i vrijeđa nas pripadnike Armije RBiH, građane, iskrene patriote i sve nas koji smo trpili strahote agresije koja je kulminirala genocidom nad Bošnjacima UN zaštićene zone Srebrenica.

Rahmetli Alija Izetbegović je u sjećanju svih demokratski opredijeljenih svjetskih političara, diplomata i intelektualaca, bio i ostao čovjek i državnik visokih moralnih i ljudskih vrijednosti.

Potvrda tome su riječi Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, pokojnog Paddyija Ashdowna: ‘Da se izabere tolerancija, da se izabere suzdržanost i odbaci isključivost potrebna je hrabrost. Čak ni najžešći kritičari Alije Izetbegovića ne bi mogli poreći da je on posjedovao tu osobinu u velikoj mjeri’.

Godišnjica smrti rahmetli Alije Izetbegovića je prilika da se svi sjetimo velikog i časnog čovjeka koji je ugradio sebe u izgradnju i odbranu naše države, izgradnju njenog međunarodnog ugleda i stvaranju prijateljskih veza širom svijeta.

Eto dragi prijatelji i oni drugi, ovo je nama Alija Izetbegović. Neka mu je rahmet i vječna slava!", poručili su iz Udruženja generala.