U proteka četiri dana na Kliniku za zarazne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla javila su se 23 pacijenta sa stomačnim tegobama za koje se ispostavilo da su rezultat trovanja gljivama. 

Upozorenje građanima: Desetine slučajeva trovanja gljivama u TK, tri osobe zadržane u bolnici
Foto: Ilustracija Tuzlanski.ba | Trovanje gljivama

Dvadeset tri pacijenta sa simptomima povraćanja, dijareje, mučnine i bolovima u stomaku upućena su proteklih dana u Univerzitetsko-klinički centar Tuzla.

''Od tog broja, tri pacijenta su zadržana na bolničkom liječenju'', potvrđeno je iz UKC-a Tuzla za Tuzlanski.ba.

Riječ je o pacijentima sa težom kliničkom slikom koji, osim stomačnih tegoba, imaju simptome poremećaja stanja svijesti, pospanosti, umora, dezorijentacije i halucinacija. Takva stanja mogu dovesti i do kome zbog čega je od iznimne važnosti hitno djelovati.

U takvim situacijama, pacijentima se radi ispiranje želuca, klizma te intravenska nadoknada izgubljene tečnosti.

Kako prepoznati simptome koji ukazuju na trovanje gljivama?

Kao i kod svakog drugog trovanja, simptomi započinju želučanim tegobama koje se mogu smatrati lakšim simptomima.

U zavisnosti od vrste gljiva koje su se konzumirale simptomi se mogu javiti odmah nakon pola sata od jela, a neki i nakon nekoliko sati.

Vezani članak Ovi simptomi ukazuju na trovanje gljivama, nemojte ih zanemariti

Znatno opasnija su trovanja zbog kojih se simptomi ispoljavaju nakon dužeg vremena jer su se otrovi već zadržali u organizmu. 

Ljekari savjetuju svima koji su konzumirali gljive, a nakon toga osjetili bilo koji simptom, da ih ne zanemaruju nego da potraže pomoć, a posebno apeluju na građane da ne konzumiraju gljive ukoliko nisu sigurni da je riječ o jestivima.

Kako razlikovati jestive od otrovnih gljiva?

Sezona je gljiva, a razlikovati otrovne od jestivih znaju samo iskusni berači, mada i oni ponekad, prema iskustvima ljekara, znaju pogriješiti.

Važno je znati da pojedine jestive vrste gljiva na prerezu ispuštaju mlijeko, a neke mijenjaju boju. Neke gljive mogu biti jako otrovne i sirove pa nije poželjno probati ih čak ni vrhom jezika.

Vezani članak Misterije šume: Evo kako razlikovati otrovne gljive od jestivih

Najveći problem predstavljaju gljive koje su oblikom vrlo slične jestivim i kvalitetnim gljivama. Sudeći po izjavama otrovanih ljudi, otrovne gljive često su vrlo ugodnog okusa, tako da se može dogoditi da niti ne posumnjate na trovanje dok već ne bude prekasno. 

Jestive gljive

Vrganj ili kako ga neki nazivaju vargan jedna je od popularnijih vrsta gljiva. To je gljiva s mesnatim, sočnim tijelom. Ima smeđu kapu i često se koristi u tradicionalnim jelima. Vrganji su izvrsni u čorbama, umacima i kao prilog mesnim jelima. Preporučuje se branje mladih primjeraka, koji su ukusniji.

Lisičarke su prepoznatljive po svom upečatljivom žutom ili narandžastom izgledu. Imaju voćkast miris i blagi, orašasti okus. Ove gljive su odlične za dinstanje, pečenje ili kao dodatak jelima. Također su popularne zbog svoje nutritivne vrijednosti.

Otrovne gljive

Muhara je prava ljepotica među gljivama i njen specifičan izgled dobro je poznat gotovo svima. Simptomi trovanja muharom zavise od količine pojedenog mesa ove gljive te variraju od mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu i poremećaja ponašanja sve do grčeva, kome i prestanka disanja.

Crvena muharica ili crvenjača ima sličan izgled kao muharica, ali sa interesantnim "kapama". Njeno konzumiranje može dovesti do teških trovanja i neuroloških problema. Često se može naći u šumama, pa je potrebno biti oprezan.

Zelena pupavka jedna je od najotrovnijih gljiva kod nas i odgovorna je za većinu smrti uzrokovanih micetizmom. Gljivari moraju biti na vrlo velikom oprezu jer ova gljiva izgledom podsjeća na jestivu gljivu. Dovoljno je samo 30 grama ove gljive da ubije čovjeka.