U Beogradu poslužena "Bajramska sofra"
Foto: Tuzlanski.ba

Ispred Beogradske džamije danas je poslužena sofra kojom su počašćeni Beograđani i njihovi gosti u povodu praznika Bajrama, javlja Tanjug.

bajramska-sofraMuftija srbijanski i zamjenik reis-ul-uleme Muhamed Jusufspahić rekao je novinarima da je Bog svemilostan i samilostan, a "njegova samilost ide s onima koji mu vjeruju".

"Ima i onih koji vjeruju u njega, ali ne vjeruju njemu, vrlo je prepoznatljiva i laka ta razlika, ogromna je razlika u vjerovati u i vjerovati mu - Bogu. Zahvalni smo mu što nas je okupio ovdje u svim našim različitostima, što ne znači ništa drugo nego sličnost. Sličnost podrazumijeva različitost, različitost podrazumijeva sličnost i nama je živjeti u ovoj našoj zajedničkoj ulici ovako slični i ovako različiti", rekao je muftija Muhamed.

Po njegovim riječima, svi su okupljeni za Bajramskom sofrom koja je zajednička i Muhamedu i Kristu, a koja okuplja narod oko hrane koja podrazumjeva meso, kruh i vodu.

"Hrana je štit, a hraniti je štititi, naš hranitelj je gospodin Bog i u ovom trenutku kada nam daje ovo malo kruha, dovoljno, ovo malo mesa, dovoljno, ovo malo vode, dovoljno", rekao je on i naglasio da zajedništvo podrazumijeva uvijek više od jednoga.

"Bog vas blagoslovio svakim dobrom", poručio je muftija beogradski.

Na sofri postavljenoj u ulici Gospodara Jevrema u Beogradu našle su se razne vrste baklava i drugih specijaliteta koji se služe na ovaj dan.

Muftiji srbijanskom praznik su čestitali i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsjednik Skupštine grada Aleksandar Antić, koji je poručio da svake godine sve više Beograđana prisustvuje bajramskoj sofri, a da ulicu Gospodara Jevreme taj dan on doživljava kao ulicu otvorenog srca, jer je izuzetno važno to što stanovnici prijestolnice imaju odlične odnose s prijateljima muslimanima i islamskom vjerskom zajednicom.

"To je upravo Beograd kakav svi želimo, a to je moderan, europski i kosmopolitski grad u kojemu svi živimo zajedno, jedni pored drugih bez obzira na vjerske i nacionalne različitosti. Upravo ovaj dan je simbol toga i želim da pozovem građane Beograda da činimo sve u našem zajedničkom gradu da živimo u miru i slozi", rekao je Antić.