Foto: Tuzlanski.ba

Grupa maskiranih demonstranata jutros se okupila na istanbulskom Bulevaru Piyalepas odakle je krenula u prvomajsku protestnu šetnju ka Trgu Okmeydan. Nedugo zatim su Molotovljevim koktelima napali kordon policije, na šta je policija odgovorila suzavcima, javlja Anadolu Agency (AA).

istambul-protesti1maj55Jedinice turske specijalne policije osiguravale su proteste, a demonstranti su na kordon policije bacali kamenje, Molotovljeve koktele, pirotehnička sredstva i druge predmete. Policija je na napade odgovorila suzavcima, a incident je eskalirao kada je Molotovljevim koktelom zapaljeno oklopno policijsko vozilo.

Požar na vozilu je brzo ugašen, a policija je demonstrante rastjerala po okolnim ulicama. Demonstranti su negodovali i zbog prisustva novinarskih i reporterskih ekipa, koji su također bili mete njihovog kamenovanja. Tokom današnjeg Prvomajskog praznika očekuje se još nekoliko masovnih skupova u Istanbulu, a turska policija pojačala je mjere sigurnosti širom grada. Većina radnji i poslovnih prostora danas je zatvorena.