Foto: Tuzlanski.ba

Potresna ispovijest šefice mariborske covid intenzivne njege dr. Alenke Strdin Košir. Za N1 STUDIO govori, šta se događa sa ljudima, koje covid najteže pogodi? Kakve sve komplikacije je već vidjela? Odgovor je, teške.

Odgovara također i na pitanje da li nevakcinisani, koji završe na intenzivnoj njezi žale što se nisu vakcinisali. I na ovo pitanje odgovor je da.

Slovenija je po broju zaraženih na milion stanovnika prva u Evropi i obojena crnom bojom. Danas će o pooštravanju mjera odlučivati vlada, a u mariborskom kliničkom centru sastao se krizni štab.

Dr. Alenka Strdin Košir je šefica covid intenzivne njege u UKC Maribor. Svaki dan liječi ljude, koje je covid najviše pogodio. Vlastitim očima gleda, koliko su teške komplikacije zbog covida, gleda ljude koji umiru zbog covida. Njeno svjedočenje je potresno, a vrlo je važno, da ga se čuje u ovo vrijeme kada su zaraze ponovo podivljale i kada se bolnice ubrzano pune.

Kao što je rekla dr. Strdin Košir, upravo juče je čitala svoj dnevnik, zapis od 4. novembra, kada su imali približno 30 pacijenata na intenzivnoj terapiji.

“Bili smo u potpuno istoj situaciji kao što smo sada”, podsjetila je, i izjavila da je ključna razlika u tome, da je tada društvo to čulo, imali smo lockdown, koji je doveo do toga da je bilo manje drugih pacijenata. Na primjer, nije bilo gripe, saobraćajnih ili nesreća na radu. Zato su pacijente uspješno preraspoređivali.

Ove godine smo, kaže dr. Strdin Košir, u goroj situaciji jer nema zatvaranja društva. Veliki je priliv covid bolesnika a i stanje ne covid pacijenata je lošije.

Dvije prednosti zatvaranja države

Zatvaranje će po njenom mišljenju imati dvije prednosti – smanjiće broj tzv. bijelih pacijenata, manje će biti respiratornih zaraza, a kao drugo bi značajno usporilo val novih zaraza. Ovaj val naime više ne mogu zaustaviti ni vakcinacija ni lockdown, a važno je da se zdravstvo ne preplavi, znači da se ne dogodi to, da više nećemo moći obezbijediti zdravstvenu njegu.

“Mi se sada suočavamo sa crnim scenarijem. To znači, da možda neće svi dobiti zdravstvenu njegu. Nema goreg od toga, da pacijenta imaš pred vratima a da ga ne možeš primiti. Lockdown bi to vjerovatno ublažio,” kaže sagovornica. Upozorila je, da ako priliv bolesnika bude ovako rastao i u sljedećih sedam do deset dana, premašiće sve kapacitete.

U mariborskom kliničkom centru su kod covid pacijenata vidjeli mnogo teških komplikacija. Pacijenti, na primjer, iskašljavaju nekrotične dijelove pluća, zbog čega im se smanjuju tubusi, što može dovesti do zastoja srca. Moždani udar su pretrpjela dva pacijenta, pojavljuju se i moždana krvarenja, tromboze u plućima su praktično pravilo. Imali su i komplikacije u stomaku, kao što su začepljenja krvnih žila, odumiranje crijeva…

Prema riječima doktorice, trenutno su pacijenti znatno mlađi, među njima su i vakcinisani. To su akutno bolesni pacijenti, događa se, da dođu kasno. “U sjećanju mi je ostao 47-godišnji pacijent, koji je došao sa vrlo teškim komplikacijama. Dva sata smo se borili za njegov život, uspjeli smo stabilizovati njegovo stanje, ali nažalost prilikom ponovnog srčanog udara preminuo je nakon sedmicu dana,” ispričala nam je jednu od priča dr. Strdin Košir i naglasila, da se sve teške komplikacije kod pacijenata odraze na osoblje u bolnici. “Svaki pacijent, koji je primljen u intenzivnu njegu, životno je ugrožen. Bez naše pomoći bi u nekoliko sati bili mrtvi,” upozorila je.

Šta je najveća zahvala?

“Imamo dovoljno pacijenata, koji su bili na mehaničkoj ventilaciji. Neki pacijenti dođu da se zahvale, jedan od pacijenata, koji je 90 dana bio na intenzivnoj njezi, od toga 60 dana na respiratoru, čak nam je priredio svojevrsni piknik”, priča dr. Alenka Strdin Košir i naglašava, da je za njih najveća zahvala to da pacijent dođe do vrata, da vide da je ponovo dobro. Često puta čuju i kako pacijenti poslije teškog oblika covida-19 žale što se nisu vakcinisali ranije.

Među njima je i 60-godišnji pacijent, koji je nedavno poslije četiri sedmice intenzivne njege otpušten. “U nekom momentu sam ga pitala zašto se nije vakcinisao”, govori sagovornica. Njegov odgovor je glasio: “Jer sam bio budala.” Kao što je rekla doktorica, pacijent je čitao vijesti, predugo je odlučivao i kao što je rekao, zbog toga može biti ljut samo na sebe.

Kadar, koji se brine o covid pacijentima, morali su rasporediti od drugdje, izjavila je još dr. Strdin Košir. “Kod nas je to 40 doktora i 91 diplomirana medicinska sestra, sve te ljude smo odnekud uzeli i nisu svi jednako kompetentni za rad sa covid pacijentima. I to je samo intenzivna terapija, pored toga imamo još tri akutna odjela,” opisala je, na koji način na njih utiče nedostatak zdravstvenog kadra.

Kako je dodala, zbog toga što je medicinskih sestara premalo, stvari ponekad rade površno, što kod osoblja izaziva stres. Svi, kako medicinske sestre, tako i doktori, rade prekovremeno i često dežuraju. Javnost ih, dodala je, ne podržava više kao nekada, zbog čega se fokusiraju na stvaranje, koliko je to moguće, pozitivne mikroklime i osjećaja kolegijalnosti.

Obavezno vakcinisanje: voz, koji je već prošao

Obavezna vakcinacija u ovom trenutku neće promijeniti ništa više, mišljenja je bila dr. Strdin Košir, kada je bila zagovornica obavezne vakcinacije, prije svega zaposlenih u zdravstvu, školstvu, javnoj upravi. Oni, koji se ne bi vakcinisali, po njenom mišljenju, morali bi ići na neplaćeni odmor. “A taj voz je već prošao,” dodala je, epidemija se previše raširila.

Komentarisala je i prosvjednike, koji se srijedom u pravilu protive mjerama za suzbijanje širenja covida-19. Kao što je izjavila, za njih, koji rade sa covid pacijentima, virus je i te kako stvaran, i zbog toga što toliko mnogo ljudi poriče virus, po njenom mišljenju u takvom društvu je teško živjeti. Pri tome dr. Strdin Košir problem negiranja postojanja virusa ne vidi u mjehurićima društvenih mreža, nego prije svega u tome da teorijama zavjere vjeruje tako veliki procenat ljudi. “Brine me, da je polovina društva spremna vjerovati u to,” upozorila je.