Operisana beba čiji roditelji nisu dozvolili transfuziju krvi iz vjerskih razloga
Foto: Tuzlanski.ba

Beba iz Požarevca, čiji su se roditelji protivili da primi transfuziju pozivajući se na vjerske razloge, operisana je, nalazi se na Dječijoj klinici u Tiršovoj u Beogradu i uspješno se oporavlja, potvrdio je za Tanjug direktor te klinike Zoran Radojičić.

Mediji su ranije prenijeli da bračni par iz Požarevca nije dozvolio da njihova tek rođena beba primi "tuđu krv", budući da se to kosi sa vjerskim uvjerenjima Jehovinih svjedoka kojima pripadaju. Nakon toga, slučaj je preuzeo Centar za socijalni rad u Požarevcu.

Saglasnost za operaciju
Direktorica Centra za socijalni rad Požarevac Tatjana Rajić rekla je Tanjugu da je zahvaljujući timu zaduženom za taj slučaj, sa bebom sada "sve u redu".

"Naš tim je poštovao sve procedure i reakcija je bila blagovremena. Beba se sada nalazi u klinici u Tiršovoj", rekla je Rajić.

Kako je naveo Radojičić, beba stara 16 dana, nalazi na odjeljenju Neonatalne poluintenzivne njege Univerzitetske dječije klinike.

"Za intervenciju su obezbijeđene sve neophodne saglasnosti koje u ovakvim situacijama daje roditelj ili staratelj djeteta", kaže on.

Prema njegovim riječima, dječak je 12. novembra, dan nakon rođenja, doveden na Kliniku u Tiršovoj sa Instituta za nenonatologiju zbog potrebe visoko specijalizovane dijagnostike, liječenja i njege u okviru Odjeljenja za neonatalnu hirugiju.

Jehovini svjedoci su, inače, registrovana vjerska zajednica, upisana u Registar crkava i vjerskih zajednica Srbije.

Jehovini svjedoci: Nema garancija ni sa transfuzijom
Na njihovom sajtu objašnjeno je da ne prihvataju transfuziju krvi iz vjerskih, a ne medicinskih razloga.

Pozivaju se na hebrejske i grčke dijelove Svetog pisma, u kojima se, kako piše, nalaze jasne zapovijesti da se “uzdržavamo od krvi”.

Na zvaničnom sajtu Jehovinih svjedoka piše i da je zabluda da svake godine umru mnogi pripadnici njihove vjere, uključujući i djecu, jer su odbili transfuziju krvi.

“Hirurzi redovno izvode komplikovane hirurške zahvate bez transfuzije krvi, kao što su operacije na srcu, ortopedske operacije i transplantacije organa. Pacijenti koji ne prime transfuziju krvi, među kojima su i djeca, obično se oporave jednako dobro ili čak i bolje od pacijenata koji prime krv.  U svakom slučaju, niko ne može sa sigurnošću reći da će pacijent umrijeti ako odbije transfuziju krvi, niti da će preživjeti ako je prihvati”, piše na sajtu ove vjerske zajednice.