Obama čestitao Dan državnosti BiH "pogrešnom čovjeku"
Foto: Tuzlanski.ba

Američki predsjednik Barack Obama čestitao je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću Dan državnosti BiH 25. novembra te izrazio očekivanje da ova zemlja nastavi euroatlantske integracije, iako Ivanić kao i svi drugi srpski dužnosnici ne priznaju taj datum kao državni praznik, a ulazak u NATO uvjetuju ulaskom Srbije u savez.

Na službenoj internetskoj stranici Predsjedništva BiH tek je u petak objavljeno pismo američkog predsjednika, a mediji u BiH u subotu su ocijenili taj potez diplomatskim apsurdom i gafom.

"Poštovani gospodine predsjedniče, iznimno mi je zadovoljstvo čestitati Vama i građanima Bosne i Hercegovine Dan državnosti, 25. novembra", stoji u Obaminom pismu Ivaniću koji trenutno predsjedava tročlanim državnim vrhom, javlja Hina, prenosi N1.

Obama je naglasio snažnu podršku svoje zemlje bosanskohercegovačkoj euroatlanstkoj budućnosti.

Ivanić, srpski član BiH Predsjedništva, nije prisustvovao nedavnom prijemu u povodu Dana državnosti koji su u Sarajevu organizirali njegov hrvatski i bošnjački kolega u državnom vrhu Dragan Čović i Bakir Izetbegović u spomen na prvo zasjedanje zemaljskog antifašističkog vijeća BiH (ZAVNOBIH) koje je 25. novembra 1943. održano u Mrkonjić Gradu.

"Moje mišljenje je da sve dok se ne donese zakon o državnim praznicima na razini BiH nema temelja da se bilo koji dan obilježava i s tog stajališta ja ne vidim temelj za obilježavanje 25. novembra", rekao je nedavno Ivanić.

(Tuzlanski.ba)