Foto: Tuzlanski.ba

Zbog obilnih kiša, poplava i klizišta u mnogim dijelovima Balkana na hiljade stanovnika je ugroženo već treći dan. Najteže su pogođeni Bosna i Hercegovina i Srbija gdje su zabilježene i prve žrtve nevremena, javlja Anadolu Agency (AA).

Tako su u posljednjih 48 sati na području Republike Srpske zbog poplava i odrona tla, dva lica su smrtno stradala, saopštio je direktor policije RS Gojko Vasić.

maglaj-poplave-pomoc

“Riječ je o Hanifi Čelebić iz Vlasenice koja je život izgubila zbog odrona zemljišta u kojem su sravnjene tri kuće i jedna džamija“, izjavio je Vasić u obraćanju novinarima u Banjoj Luci.

U Dvorovima kod Bijeljine, u blizini šljunkare “Bijeljina-put”, zbog odrona zida objekta na vikendici pogino je jedan muškarac, čiji identitet noš nije utvrđen, jer se do tog objekta ne može priči. Dva lica se vode kao nestala.

poplava-maglaj

Poplave su u potpunosti razorile Maglaj, grad 125 kilometara sjeverno od Sarajeva, prenosi reporter Anadolu Agency (AA) koji je sa konvojem Turske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA) koji su predvodile Oružane snage BiH, ušao u grad danas u popodnevnim satima. Većina kuća u samom gradu je poplavljena, iz mutne vode vide se samo gornji spratovi i krovovi, a pod vodom su i ulice kojima se kreću samo čamci za spašavanje. U Maglaju nema vodosnabdijevanja, kao ni električne energije.

Situacija u Banjoj Luci izazvana izlijevanjem rijeka Vrbas i Vrbanja pogoršava se iz sata u sat, u što se uvjerio i reporter Anadolu Agency (AA) obilaskom terena. Rijeka Vrbas u samom središtu Banje Luke u kojoj je od jutros na snazi vanredno stanje, prijeti da poplavi Rebrovački most zbog čega su stanovnici s tog područja počeli sa izmještanjem stvari na više spratove, te uklanjanjem automobila.

pomoc-poplave

U jutarnjim satima helikopterima Oružanih snaga BiH prevezene su spasilačke ekipe iz Mostara i Foče na područja općina Maglaj i Doboj gdje će pomagati u evakuaciji stanovništva. Helikopteri Oružanih snaga BiH jutros su evakuirali nekoliko pacijenata sa područja općine Maglaj.

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) uručila je danas pomoć u vidu prehrambenih proizvoda, čizama, deka i medicinske opreme ugroženom stanovništvu Maglaja, općine koja je među najteže pogođenim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Sva mjesta duž toka rijeke Bosne, u pravcu Žepča i Maglaja, poplavljena su ili pogođena odronima zemljišta. Vodostaj rijeke Bosne i dalje je veoma visok i plavi okolno zemljište.