Najviše mobitela u regiji imaju Crnogorci (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Država na 9. mjestu u svijetu po broju pretplatnika mobilne telefonije.

mobiteli-regijaCrna Gora je lider u regionu i 9. u svijetu po broju pretplatnika mobilne telefonije u odnosu na broj stanovnika . Svaki građanin, u prosjeku, ima dva telefona.

Kada se u Crnoj Gori ide na kafu, to izgleda ovako: Više mobilnih nego vlasnika. Stoga ne čudi da je država na 9. mjestu na svijetu po broju pretplatnika mobilne telefonije.

Milija iz Podgorice kaže: "U mojoj porodici ima devet mobilnih telefona, tačnije devet brojeva. Nas ima pet u porodici, ali prije svega koristimo neke kartice zbog umreženja, ima neke prednosti, za nekih par eura ima se besplatno pričanje u toku mjesec dana."

Telefon imaju čak i oni bez krova nad glavom koji nemaju mogućnost da plate račun. To najbolje zna Ramadan Kurteši koji već godinama živi u izbjegličkom kampu Konik.

Potreba ili prestiž

"Imaju skoro svi. Nema ko nema, i deca drže telefone a kamoli mi odrasli. Ovdje u kampu što ima telefona- nigdje nema."

Istraživanje globalnog indeksa konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma u Crnoj Gori registruje 178 pretplatnika na 100 stanovnika.

Slijede Hrvatska, Albanija, Makedonija, Srbija i na začelju Bosna i Hercegovina.

CRNA GORA 172

HRVATSKA 113

ALBANIJA 108

MAKEDONIJA 108

SRBIJA 93

BIH 89

Statistika je jasna. Svaki građanin CG ima u prosjeku dva telefona. No da li je to iz stvarne potrebe ili pitanje prestiža. Stručnjaci kažu i jedno i drugo.

Opšta kriza naučila je građane da ekonomišu besplatnim minutima i porukama, kaže komunikolog Radoje Cerović. Ipak, telefon je, dodaje i statusni simbol u duboko ukorijenjenoj hijerarhiji crnogorskog društva.

"Zato ćete vrlo lako naći u CG da neko živi kao podstanar ili ima veoma loše stanje stana u kojem živi ali zato posjeduje veoma skup auto ili mobilni telefon. To su tipični statusni simboli kojima se poklanja velika pažnja", kaže Cerović.

Proces digitalizacije

Tržište mobilne telefonije u Crnoj Gori uzelo je maha 2009. kada je na stotinu osoba dolazilo 208 kartica. Od tada se smanjuje.

Zoran Sekulić iz Agencije za elektronske komunikacije, kaže: "Mobilni operatori nastoje da svojim mjerama, cjenovnom politikom utiču da zadrže korisnike kod sebe da nemaju dva ili tri telefona."

Proces digitalizacije koji tek čeka Crnu Goru ostaviće prostora za novog, četvrtog operatera i 4G mrežu. Sve to moglo bi dodatno da smanji cijene mobilnih usluga i dodatno poveća broj korisnika, izvještava Milica Marinović. (Al Jazeera)