Komisija EU ostaje posvećena strateškom partnerstvu sa Srbijom u pogledu sirovina uprkos nedavnim protestima. 

Iz EU poručili da ostaju posvećeni litijumskom sporazumu uprkos nemirima u Srbiji
Foto: X.com

Evropska komisija je nepokolebljiva u svojoj nameri da sa Srbijom ostvari strateško partnerstvo o sirovinama uprkos zabrinutosti zbog tvrdnji predsjednika Aleksandra Vučića da iza rasprostranjenih protesta protiv planiranog rudnika litijuma stoje zapadne sile, rekao je danas portparol izvršne vlasti EU.

Također se priča da će Emmanuel Macron i Ursula von der Leyen posjetiti Beograd, piše Euronews

Potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič i njemački kancelar Olaf Scholz potpisali su prošlog mjeseca u Beogradu memorandum o razumijevanju, samo nekoliko dana nakon što je Beograd dao zeleno svjetlo anglo-australskoj rudarskoj korporaciji Rio Tinto za nastavak razvoja rudarstva litija na zapadu zemlje.

Vezani članak Nastavljeni protesti protiv iskopavanja litijuma u Srbiji

Izvršna vlast EU izjavila je danas da ostaje "potpuno posvećena" partnerstvu kojim se postiže smanjenje ovisnosti o Kini za pristup kritičnim sirovinama neophodnim za baterije električnih automobila i tekuću energetsku tranziciju Evrope.

"Mislim da ne možemo kvantifikovati važnost memoranduma o razumijevanju sa Srbijom", rekla je danas novinarima portparol Komisije za trgovinu Johana Bernsel nakon što je predsjednica Ursula von der Leyen rekla da će obezbjeđivanje pristupa jeftinim sirovinama biti ključni cilj Clean Industrial Deal, vodećeg političkog programa za njen drugi mandat.

Vezani članak Čeka li isto Srbiju? Prikazane posljedice rudnika Rio Tinto u Papui Novoj Gvineji

Ovakvo saopćenje iz EU dolazi nakon što je širom Srbije održano desetine protesta, od kojih su najmasovniji bili u Beogradu, a sa kojih je jasno istaknuta poruka da građani Srbije ne žele da Rio Tinto rudari litij.
 
Vučić je rekao da su ga ruske obavještajne službe upozorile da neodređene vlade žele da potaknu "masovne nemire i državni udar" kako bi ga skinule sa vlasti. 

Evropska komisija je odbacila takve tvrdnje. "Evropska unija apsolutno odbacuje sve optužbe da bi bila umiješana u bilo koju vrstu nezakonitih ili nelegitimnih aktivnosti povezanih sa stranim miješanjem", rekao je glasnogovornik vanjskih poslova Peter Stano.