Na istoku Hrvatske proglašena katastrofa
Foto: Tuzlanski.ba

Vlada je, na prijedlog direktora Državne uprave za zaštitu i spašavanje, proglasila katastrofu za područje Vukovarsko-srijemske županije koje je pogođeno poplavom.

Iz Vlade je saopćeno da je odluka donesena 20. maja na telefonskoj sjednici.

Situacija na poplavljenim područjima u Hrvatskoj je nešto bolja jer snižavanjem vodostaja rijeke Save opada i pritisak koji ta rijeka čini na nasipe, a smanjeno je i prelijevanje preko razrušenog nasipa kod Račinovaca i Rajevog Sela, izjavio je u utorak navečer, obilazeći poplavljeno područje u Posavskim Podgajcima, predsjednik Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije, župan Božo Galić.

Vode rijeke Save nakon što su prije dva dana probile nasip kod Račinovaca i Rajevog Sela probile su sve do Posavskih Podgajaca i Strošinaca.

Voda dosegla dva metra

U Posavskim Podgajcima, u kojima živi oko 1.200 stanovnika koji se evakuiraju, voda je poplavila dio sela uz državnu cestu od Bošnjaka prema Gunji i Rajevom Selu te je prodrla u neke kuće i u visinu od dva metra, a polako ulazi i u kuće s druge strane ceste.

Katastrofalna poplava pogodila je područja uz Savu u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji, pri čemu su nakon probijanja savskog nasipa najteže stradala mjesta županjske Posavine.

Stanovništvo poplavljenih sela je evakuisano, a djelimočno su evakuirana i naselja koja su najugroženija ako popuste već razmočeni nasipi, koje stanovnici i volonteri iz cijele Hrvatske danonoćno brane. (Izvor: Seebiz.net/Foto: HGSS)