Makarska rivijera: Turistički radnici u panici, bez Bosanaca prijeti im katastrofa
Foto: Tuzlanski.ba

Uvođenje viznog režima za građane BiH, naglašava Brkan, znači i automatsko uništenje turizma.

makarska-apartments

Ovo je katastrofa, takve će biti i posljedice. Kazao je to za "Dnevni avaz" Jure Brkan, direktor Turističke zajednice Makarske, komentirajući odluku hrvatskih vlasti da će državljanima BiH koji nemaju biometrijski pasoš od 1. jula za ulazak u Hrvatsku trebati viza. Takvih je oko 115.000.

Odgovor EU

Zbog toga turistički radnici na Makarskoj rivijeri, tradicionalno najpopularnijem ljetovalištu Bosanaca i Hercegovaca, sa zebnjom očekuju hoće li Evropska unija odobriti zahtjev Hrvatske da se Bosancima i Hercegovcima i dalje omogući ulazak u tu zemlju samo s ličnom kartom. Ukoliko odgovor bude negativan, Brkan kaže da im prijeti propast sezone.

- U prošloj godini, od 985.000 noćenja u Makarskoj građani BiH ostvarili su 100.000. Udružena promocija Turističke zajednice, hotelijera i turističkih agencija sada postaje vrlo upitna, a uložena su znatna finansijska sredstva - objašnjava Brkan.

Propast privrede

Uvođenje viznog režima za građane BiH, naglašava Brkan, znači i automatsko uništenje turizma, jedine privredne granu u Makarskoj.

- Ja sam jučer (četvrtak, op.a.) apelirao na Vladu, ali u našim rukama nije nikakva odluka, mi smo samo turistički djelatnici. Grad Makarska u nekoj mjeri ima alternativu, jer će doći Poljaci i Česi, ali šta će biti s Gracem, Drvenikom, Živogošćem, Zaostrogom, gdje su Bosanci i Hercegovci najdominantniji gosti - pita se Brkan.

Bh. građani otvorili sezonu i napunili hotele

Najgore od svega je, kaže Brkan, što je ovakva odluka došla nenadano, bez ikakve najave, te što se sve dešava pred samu špicu sezone.

- Nama je sezona krenula, otvorili su je upravo gosti iz Bosne i Hercegovine. Sportaši iz BiH su već u drugom mjesecu punili makarske hotele - dodao je Brkan. (Dnevni Avaz)