Na adresu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine 11. jula stigla je protestna nota Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije.

Sraman čin iz Srbije: Na 11. juli Bosni i Hercegovini uputili protestnu notu
Foto: Anadolu Agency | Porodice žrtava

11. jula obilježavala se 29. godišnjica genocida u Srebrenici i klanjala dženaza za 14 pronađenih žrtava. 

Na jako težak dan svih građana BiH, a posebno porodica žrtava Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije uputilo je protestnu notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH. 

MVP BiH je na platformi X objavilo status u kojem navode da to smatraju uvredom kako za žrtve tako i za porodice, ali i sve građane BiH. 

"Na adresu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine stigla je na 11. juli. protestna nota Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije. Samo slanje note na 11. juli, bolni datum u historiji Bosne i Hercegovine, predstavlja uvredu, kako za žrtve i porodice, tako i za sve Bosance i Hercegovce", napisali su. 

Istaknuto je da države članice UN-a koje poštuju međunarodni poredak zasnovan na vladavini prava kao temeljnoj vrijednosti, poštujući Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima i pozitivne diplomatske prakse, ne komuniciraju na način kako je to navedeno u noti Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Kako navode dostavljeni politički pamflet pun historijskog revizionizma odbili su primiti.