Iz Instituta Plavi svijet upozorili su kako je na Krku viđen kratkokljuni delfin koji pokazuje neobično ponašanje, zadržava se u lukama i dopušta ljudima da mu priđu.

Kupače na Krku upozorili da se ne približavaju delfinu: Neobično se ponaša
Foto: Institut Plavi svijet

Iz Instituta Plavi svijet upozorili su kako je na tom području kratkokljuni dupin koji pokazuje neobično ponašanje, zadržava se u lukama i dopušta ljudima da mu priđu.

'Pokazuje neobično ponašanje'

Kako su objavili iz Instituta Plavi svijet, ovog delfina prate dvije godine.

"U dobrom je stanju, ne pokazuje znakove bolesti, normalno roni i ne gladuje. Međutim, ova određena jedinka je samotni (solitarni) delfin, odvojena je od ostatka svoje vrste iz nepoznatih razloga. Moramo biti svjesni da intenzivna interakcija s ljudima neminovno predstavlja rizik, kako za dupina tako i za čovjeka. Delfini nam mogu prenijeti brojne ozbiljne i teško izlječive bolesti - zoonoze - kao što su tuberkuloza, leptospiroza, itd. Jednako tako, ljudi tokom bliskih interakcija mogu u populaciju delfina prenijeti bolesti koje mogu uzrokovati ugibanje velikog broja životinja.

Stoga bi plivanje, s njima, a posebno dodirivanje, trebalo svakako izbjegavati! Delfini su strogo zaštićene životinje te je zabranjeno njihovo uznemiravanje (pokušaj hranjenja, plivanja, dodirivanja ili proganjanja). Stoga vas pozivamo da: ne pokušavate stupiti u u izravan kontakt s delfinima, ne pokušavate dupinima nuditi hranu, posmatrate delfine sa sigurne udaljenosti i pratite njihovo ponašanje i ne proganjate delfine (ne približavajte se plovilom ili plivajući)", poručili su iz instituta Plavi svijet.