Iz Kfora su u utorak ponovili da ta odluka mora da bude donijeta u okviru dijaloga s Beogradom.

Kosovske vlasti najavljuju otvaranje mosta na Ibru, KFOR upozorava da će reagovati
Foto: Arhiva

Usprkos porukama iz Kfora da svaka odluka u vezi s glavnim mostom na Ibru između Južne i Sjeverne Mitrovice mora da bude donijeta u okviru dijaloga s Beogradom i iz EU da "zainteresirane strane treba da se uzdrže od jednostranih akcija", ministar administracije lokalne samouprave Elbert Krasniqi izjavio je da se stav Vlade Kosova nije promijenio kada je u pitanju otvaranje tog mosta.

Nije znao da kaže kada bi most mogao da bude otvoren, ali smatra da bi to bilo u interesu svih građana Kosova.

"Most će biti otvoren, ali kada ovisi od procjene stručnjaka. Nema razloga da se ne otvori", rekao je Krasniqi uz ostalo u utorak gdje je zajedno s ministrom u Vladi Kosova Xhelalom Sveçlajom ponovo posjetio Sjevernu Mitrovicu te su u jednom kafiću u neposrednoj blizini glavnog mosta na Ibru popili kafu, javlja Kosovo online.

O ovoj temi je s veleposlanicima zemalja Kvinte i Kancelarije EU u Prištini prije desetak dana razgovarao i premijer Kosova Albin Kurti, a kako je poslije sastanka priopćeno iz njegovog kabineta, otvaranjem mosta i za automobile omogućila bi se puna sloboda kretanja "koja pomaže građanima s obje strane mosta bez razlike, a istovremeno služi razvoju privrede i tržišta kroz lakše kretanje roba i kapitala“. 

Iz Kfora su u utorak ponovili da ta odluka mora da bude donijeta u okviru dijaloga s Beogradom ali i da će djelovati u skladu s mandatom u slučaju ugrožene sigurnosti građana.

"Nećemo oklijevati da se pozabavimo bilo kojim razvojem situacije koji može uticati na sigurnosno okruženje i regionalnu stabilnost, uz puno poštovanje našeg mandata UN-a“, poručili su iz Kfora. 

Direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković pak smatra da Albin Kurti i Xhelal Sveçla otvaranjem mosta samo žele sukobe i rat.

Petković je na društvenoj mreži „X“ upitao od kad se kafa pije na mostu, posebno na onom koji pripadnici Kfora danonoćno čuvaju?

"Jasno je da namjerom otvaranja mosta Kurti i Sveçla žele samo sukobe i rat! Odgovornost je na međunarodnoj zajednici da zaustavi otvaranje mosta mimo dijaloga“, naveo je Petković.

Most na Ibru koji spaja Sjevernu i Južnu Mitrovicu zatvoren je 1999. godine. Most je postao kultni simbol podjele Kosova, time što odvaja kosovske Albanace na jugu od Srba na sjeveru grada. Koristi se kao vojni punkt.