Foto: Tuzlanski.ba

Iz Hrvatskih autocesta (HAC) pozvali su u srijedu vozače da prilagode vožnju snježnim uslovima na autocestama

U Zagrebu je pao prvi snijeg! Metropola se počela 'bijeliti' kasno prijepodne i očekuje se da će snijeg padati do jutarnjih sati u četvrtak. Naravno, obilnije padavine su zabilježene u Lici i Gorskom kotaru, ali lokalno stanovništvo baš i nije oduševljeno budući da su veći nanosi snijega izazvali probleme u saobraćaju.

Iz Hrvatskih autocesta (HAC) pozvali su u srijedu vozače da prilagode vožnju snježnim uslovima na autocestama, posebno ih upozoravajući da ne pretiču grtalice ispred kojih je cesta uvijek neočišćena.

"Vozači nisu ni svjesni koliko je takav poduhvat rizičan i opasan za njihovu sigurnost", saopćio je HAC, pozivajući vozače da prije kretanja na put provjere stanje na cestama.

Napominju da je autocestu u stanje pune prohodnosti moguće dovesti tek po prestanku padavina.

"Vozači često negoduju da nisu vidjeli grtalice, međutim kada bi grtalica bila vidljiva svakom vozaču tada bi saobraćanje autocestom bilo nemoguće - nastao bi kolaps, kolona grtalica", kažu u HAC-u.

Pojašnjavaju da je za vrijeme snježnih padavina uloga zimske službe osigurati prohodnost, što u situacijama snježnih padavina podrazumijeva i određenu količinu snijega na trotoaru.

To svakako ne znači, kažu u HAC-u da se snijeg ne uklanja odmah s početkom snježnih padavina iako vozači imaju drugačiji privid s obzirom na to da se 10-ak minuta nakon prolaska grtalice stvara novi pokrivač koji se čisti u sljedećem ciklusu.

HAC je također pozvao vozače da pripreme svoje vozilo za zimske uslove, da ne kreću na put bez odgovarajuće zimske opreme te da se vozilom ne zaustavljaju na zaustavnoj traci i u tunelima zbog postavljanja lanaca, što može završiti kobno već da se zaustave na odmorištu.

Vozače pozivaju na oprez i zbog moguće poledice na vijaduktima i izlasku iz tunela.

Na autocesti A1 se stvorila kolona automobila i kamiona između čvora Sveti Rok i tunela Sveti Rok, javlja HAK. Kolona u pokretu duga je oko 5 kilometara u smjeru Zagreba. (Jutarnji.hr)