Foto: Tuzlanski.ba

Novinari Anadolu Agency (AA) posjetili su afričku državu Čad koja se nalazi na centralnoj Africi, bez izlaza na more. Svjedočili su vrlo teškim socio-ekonomskim uslovima u kojima žive tamošnji stanovnici.

Mnogi stanovnici Čada se bore sa ekstremnim siromaštvom u zemlji sa preko 13 miliona stanovnika.

Inače, blizu 85 posto stanovnika Čada, koji nazivaju i "mrtvih srcem Afrike", bavi se poljoprivrednom i stočarstvom.

Prema posljednjim ekonomskim podacima, minimalna mjesečna plata u Čadu je 120 dolara.

Čad je jedna od privredno najsiromašnijih zemalja na svijetu, daleko od svjetskih pomorskih pravaca, sa skromnim prirodnim mogućnostima, veoma ovisna o stranoj pomoći.

Mnogi stanovnici u toj zemlji žive na selima i u ruralnim dijelovima koja nemaju vodovod, kanalizaciju i električnu energiju.

drzava-u-kojoj-se-stanovnici-bore-sa-ekstremnim-siromastvom001-20150626

Stanovnici Čada žive u siromaštvu dijelom i zbog dugotrajnog građanskog rata etničko-vjerskih frakcija. Inače, na sjeveru je glavna religija islam, a na jugu kršćanstvo i animizam, iako su međusobno sukobljavale i pojedine sjeverne frakcije.

U 2004. godini započelo se s izvozom sirove nafte, što bi u budućnosti moglo donijeti značajno povećanje nacionalnog bogatstva.

U srednjem vijeku je Čad bilo mjesto sastajanja islamskih trgovaca i lokalnih sahelskih plemena. Ova afrička zemlje je 1891. godine postala francuska kolonija, a nezavisnost je stekla 1960. godine. (AA)