Djevojke u Srbiji najčešće osiguravaju silikone
Foto: Tuzlanski.ba

Pacijentkinje u Srbiji koje se podvrgavaju plastičnim operacijama sve češće osiguravaju svoje grudne implantate u slučaju da ne dobiju grudi odgovarajućeg oblika ili veličine. Osim silikonskih grudi, umjetnina i nekretnina, osiguravaju se i krokodili, pitoni, lame, kenguri, nadgrobni spomenici...

grudi-silikoni

Osiguravajuće kuće u Srbiji nude veliki broj različitih polisa, ali samo mali broj ljudi odlučuje da osigura ono što smatraju vrijednim, pa ukupne godišnje premije na nivou zemlje ne prelaze 500 miliona eura, iako stručnjaci procjenjuju da bi mogle da budu bar duplo veće.

- Osiguranje automobila je obavezno, pa je i najzastupljenije, a po broju osiguranika slijede ga putno, životno i osiguranje domaćinstava. Suma novca koju građani uplaćuju za osiguranje zavisi od toga koliko ko koliko novca može sebi da dozvoli da odvoji u ove svrhe - objašnjava Sonja Marić iz Unika osiguranja.

U osiguravajućim kućama, ipak, kažu da im ponekad dolaze građani sa specifičnim zahtjevima.

silikoni-implanti-grudi- Djevojke i žene sve češće žele da osiguraju svoje grudi u slučaju da operacija njihovog povećanja ili smanjenja ne bude uspješna, u slučaju da rezultat ne bude onakav kakav su očekivale, kao i za slučaj eventualnih povreda - kažu u jednoj osiguravajućoj kući.

Polisa osiguranja može da se napravi i za kućne ljubimce. Tako su se na spisku osiguranika našli iguana, lama, puževi i žabe, pa je vlasnik krokodila platio premiju osiguranja od oko 4500 dinara (oko 80 KM) a da mu osiguravajuća kuća, u slučaju da krokodil ugine, isplati sumu od 50.000 dinara (850 KM)

Prije desetak godina osigurana je imovina nekoliko dvorišnih domaćinstava za vrijeme uklanjanja neeksplodirane bombe iz Drugog svjetskog rata iz zajedničkog dvorišta, a vlasnik jedne radnje koja izdaje firmiranu robu osigurao je skupocene tašne.

U Srbiji je, osim toga, osigurano i nekoliko crkvenih zvona, bilborda i nadgrobnih spomenika, a operaterima u osiguravajućim kućama javljaju se građani sa najrazličitijim pitanjima - da li može da se osigura kosa, osoba na kojoj se vrši kliničko ispitivanje lijekova, ili prase tokom boravka u inostranstvu.

- Nije lako utvrditi cijenu polise za ovakve osiguranike, pa najčešće pravimo računicu za svakog klijenta posebno. Tada u obzir uzimamo zakone vjerovatnoće, mnogobrojne statistike i gomilu sličnih podataka koji nam pomažu da pravilno procjenimo rizik. Neuobičajeni rizici izazov su za nas, jer u najvećem broju slučajeva ne postoji statistika ranijih ostvarivanja - objašnjavaju za "Blic" u jednoj osiguravajućoj kući.

Ljekari sve češće uzimaju osiguranje od profesionalne odgovornosti, kojim su novčano zaštićeni u slučaju nenamjerne profesionalne greške koja može da izazove smrt pacijenta. Osiguranje sportista od gubitka prihoda zbog prekida profesionalnog bavljenja sportom u svijetu postoji, dok se fudbaleri na našim prostorima, odbojkaši i ostali zasad mogu osigurati samo od nezgode gdje bi dobili naknadu za liječenje.