Foto: Tuzlanski.ba

Donosimo ti recept američke blogerice Kate čiji blog specijaliziran za zdrave recepte Chocolate Covered Katie The Healthy Desert Blog mjesečno ostvari čak šest miliona pregleda. Isprobaj recept i javi je li njena popularnost opravdana.

Sastojci:
Za koru

1 1/3 šolje brašna od pira ili bezglutenskog brašna
1/4 šolje šećera po izboru ili brezinog šećera
1/4 kašičice cimeta i soli
1/4 šolje ulja ili maslaca
2 kašike vode

Za punjenje

4 šolje oguljenih tanko narezanih jabuka
prstohvat stevije ili kašika javorovog ili agavinog sirupa ili meda
pola šolje zdrobljenih oraha (ako želiš)
1/2 šolje grožđica (po želji)

Za posip

1/2 šolje zobenih pahuljica
1/2 šolje brašna od pira
1/2 šolje šećera po izboru ili brezinog šećera
1/4 šolje ulja ili soka od jabuke
1/8 šolje soli

Priprema:

-Zagrij rernu na 180 stepeni Celzijevih, protvan ili kalup za tortu obloži papirom za pečenje.
-U velikoj zdjeli pomiješaj sve sastojke za kore i napravi tijesto.
-Prebaci u pripremljeni pleh ili kalup za tortu i peci 12 minuta.
-Sastojke za nadjev pomiješaj i rasporedi po tijestu.
-U trećoj zdjeli pomiješaj sve sastojke za posip te ravnomjerno rasporedi po jabukama.
-Peci 50 minuta do sat vremena ili dok jabuke ne budu mekane.
-Ostavi da se kolač ohladi prije posluživanja.
-Možeš ga poslužiti sa sladoledom.

Nutritivne vrijednosti
Vrijednost za krišku od 111 g

Kalorije 243
Masnoće 10 g
Ugljikohidrati 36.8 g od toga vlakna 5.1 g, šećer 11. 7 g
Proteini 4. 6 g   (Tuzlanski.ba)