Tutmiću četiri godine zatvora zbog ratovanja u Siriji
Foto: Tuzlanski.ba

Sud BiH je donio i javno objavio presudu kojom je optuženi Mehmed Tutmić proglašen krivim za krivično djelo organiziranje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine.

Optuženi Mehmed Tutmić je oglašen krivim što je 17. jula 2013. godine, napustio BiH s ciljem priključenja terorističkim organizacijama Islamska država Iraka i Levanta ( ISIL) koje djeluju na području Sirije i Iraka znajući da su iste od strane Vijeća Sigurnosti UN-a od 30 maja 2013. godine proglašene kao terorističke organizacije i grupe, i to tako što je sa područja R.Turske ilegalno prešao na teritoriju Sirije te učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a odnosno terorističkih grupa u Siriji i Iraku, a gdje je boravio sve do 11.avgusta 2014. godine, nakon čega se vratio u BiH.

Vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru će se uračunati u izrečenu  kaznu zatvora.

Na osnovu odredbi člana 188. stav 1. Zakona o krivičnom postupku BiH, optuženi je obavezan na naknadu troškova krivičnog postupka, o čijoj visini će Sud odlučiti posebnim rješenjem, nakon pribavljanja potrebnih podataka.

Sud je takođe donio rješenje kojim je prema optuženom Mehmedu Tutmiću produžen pritvor koji može trajati najduže još 9 (devet) mjeseci, odnosno do 06.11.2017. godine ili do nove odluke Suda. (Tuzlanski.ba)