Foto: Tuzlanski.ba

Početak sedmice, datumom od 10. juna, pa do danas 12. juna, donio je jezive podatke u kojima su četiri osobe izgubile život, dok je nekoliko osoba povrijeđeno.

U ponedjeljak u ranim jutarnjim satima, došlo je do saobraćajne nesreće u kojoj je život izgubio Behadil Hasanović (66) iz Sarajeva. 

Hasanović se nalazio za volanom automobila Škoda Octavia i kretao se iz smjera Mostara prema Sarajevu. U jednom trenutku, prema do sada prikupljenim informacijama te tragovima s mjesta događaja, on je, pod još nerazjašnjenim okolnostima, izgubio nadzor nad vozilom te je jednim dijelom prešao na suprotnu stranu ceste u trenutku kada je iz smjera Sarajeva, kod tunela, nailazilo teretno motorno vozilo s prikolicom marke Mercedes.

Iako je vozač kamiona u tom trenutku pokušao izbjeći kontakt bježeći praktično udesno koliko je mogao, nažalost, u tome nije uspio te je došlo do sudara ova dva vozila. Po ulasku u tunel, vozač kamiona je odmah uočio da je dio prikolice počeo gorjeti te je uspio napustiti vozilo.

Istoga dana, oko 14 sati na magistralnom putu M – 18 u mjestu Đurđevik dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je poginuo vozač motocikla.

”U nesreći su učestvovali motocikl marke BMW, kojim je upravljao  strani državljanin (1971) i teretno motorno vozilo marke Man, kojim je upravljala osoba inicijala A.Dž.( 1996) iz Đurđevika, Živinice. Smrtno je stradao vozač motocikla, čiju smrt je  na mjestu događaja konstatovao dežurni ljekar Doma zdravlja Živinice”, potvrđeno je za Tuzlanski.ba iz MUP -a Tuzlanskog kantona.

U ponedjeljak, 10.juna, u Mionici kod Gradačca dogodila se teška saobraćajna nesreća u kojoj je poginula jedna osoba.

Došlo je do sudara dva vozila, Opel Vektre kojom je upravljao E.D., rođen 1990.godine iz Mionice i zaprežno vozilo (konjska zaprega) kojim je upravljao Z.M., rođen 1968.godine iz Mionice. U navedenoj saobraćajnoj nesreći, smrtno je stradao Z.M. koji je upravljao zaprežnim vozilom, čiju smrt je konstatovao dežurni ljekar Doma zdravlja Gradačac, a vozač E.D. je zadobio lake tjelesne povrede konstatovane od UKC- aTuzla.

Dan poslije u Goruši kod Visokog, dogodila se teška saobraćajna nesreća u kojoj je smrtno stradao suvozač.

Naime, u ovoj nesreći je učestvovalo putničko motorno vozilo marke "Škoda Fabia", a kojim je upravljao 15-godišnjak, koji je izgubio kontrolu nad vozilom i udario u zid te se prevrnuo.

Šta su najčešći uzroci saobraćajnih nesreća?

Veliki broj saobraćajnih nesreća na našim putevima, između ostalog, rezultat je nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture i većeg broja učesnika u saobraćaju, ističu iz BIHAMK-a.

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na putevima su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih nesreća, slijede saobraćajne nezgode nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, zatim nezgode koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje saobraćajne signalizacije, te nepovoljni uslovi na putu. Među pogreškama vozača u gradskim uslovima saobraćaja treba izdvojiti i vožnju na nedovoljnoj udaljenosti – odstojanju između vozila.

Najveći broj saobraćajnih nezgoda zabilježen je na ulicama u naseljima (52,77%), a zatim na magistralnim putevima (28,7%), onda slijede lokalni (9,5%), pa regionalni putevi/ceste (9,1%).

Crne statistike pokazatelj su da, više nego ikada, moramo podizati svijest o saobraćajnoj kulturi te stoga ne izostaje apel vozačima da voze pažljivo i poštuju pravila. (Foto: PVJ Vatrogasci Mostar, Facebook | Tuzlanski.ba)