Toplotni val koji je pogodio Bosnu i Hercegovinu naveo je mnoge da potraže osvježenje.


Teško je pronaći adekvatan spas od ljetnih vrućina, stoga brojni građani i turisti koriste visoke temperature da se rashlade na Panonskim jezerima. 

Panonska jezera posljednjih dana od ranog jutra su ispunjena brojnim građanima Tuzle, ali i posjetiocima iz drugih gradova.

U 11 sati u Tuzli je izmjerena temperatura 32 stepena dok su meteorolozi za danas najavili dnevne temperature zraka od 34 do 42 °C.

"Temperatura čiste slane vode u 10:30 sati je 29,5 stepeni. Salinitet u sva tri jezera i slapovima je 35 grama soli u litri vode. Na Panonici u 10:30 sati boravi 5.365 gostiju i na plažama ima dovoljno mjesta, ležaljki i suncobrana. U toku je veliki međunarodni turnir u odbojci na pijesku "Panonika Beach Volleyball Tuzla", u 13:00 kreće plesna radionica za najmlađe sa instruktoricama plesa kluba VORTEX na platou Meduza Beach Bara drugog jezera, a na trećem jezeru - Odisej Beach Bar goste će od 14:00 zabavljati tuzlanski DJ Danbu", navode iz Panonike.

U narednim danima meteorolozi najavljuju vrijeme slično današnjem: 

U ponedjeljak sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne ponegdje u Bosni su mogući izolovani lokalni pljuskovi. Vjetar slab u Hercegovini uglavnom jugozapadni, a u ostalim područjima sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu i sjeveru do 28, a dnevna od 32 do 38, na jugu 41 °C. 

U utorak sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne u ponegdje na istoku i sjeveru Bosne su mogući lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne zapadni i jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu i sjeveru do 29, a dnevna od 34 do 41 °C. 

U srijedu sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne se očekuju lokalni pljuskovi. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu i sjeveru do 28, a dnevna od 31 do 37, na jugu 40 °C.