Pobjedom Španije nad Engleskom sinoć je završeno Evropsko prvenstvo 2024, a jutros su objavljeni statistički podaci o pretrčanim kilometrima, posjedu lopte i datim golovima reprezenzacija koje su učestvovale. 

Koje reprezentacije su zabilježile vodstvo u datim golovima, posjedu lopte i pretrčanim kilometrima?
Foto: Anadolu Agency | Osvajači trofeja

Gledajući statistiku cjelokupnog turnira igrači Engleske ističu se u broju pretrčanih kilometara, Portugalci u posjedu lopte i broju uspješnih driblinga, ali zlato je na kraju pripalo Španiji koja je najviše šutirala i postigla golova. 

Naravno, previše je to banalna paradigma, ali raduje da je Španija na turniru imala najveći broj pobjeda, golova i šuteva, te kao takva ekipa na kraju podigla trofej.

Uz to su pobijedili sve favorite koji su prije turnira bili ispred njih prema procjenama – Englesku, Francusku i Njemačku i to sve sa istim rezultatom 2:1. Furija je savadala još Hrvatsku, Italiju, Albaniju i Gruziju.

Simpatije su pobrali i samim načinom odnosa prema ekipi u kojoj se nisu isticale zvijezde, te u kojoj je vladala prava familijarna struktura podređena uspjehu kolektiva. I sam stil igre je bio lijep i atraktivan za gledati sa puno presinga i kreativno ofanzivno usmjerene igre, pa gotovo da nema osobe koja ne dijeli simpatije prema španskom zlatu.

Golovi:

117 golova
2.30 golova po meču
39 minuta po golu
16-30 minuta utakmice padalo najviše golova – ukupno 23 gola
31-45+ minuta utakmice padalo najmanje golova – ukupno 12

Najviše pretrčanih kilometara

1. Rice 85.7 km
2. Foden 79.5 km
3. Bellinghman 75.2 km

Najbrži igrači

1. Mbappe 36.5 kmh
2. Torres 36 kmh
3. Šeško 35.9 kmh

Najbolji strijelci

Mikautadze iz Gruzije, Musiala iz Njemačke, Gakpo iz Nizozemske, Olmo iz Španije, Schranz iz Slovačke i Kane iz Engleske – po tri gola.

Najviše odbrana golmana

1. Mamardashvili 29
2. Verbruggen 18
3. Pickford 17

Broj pobjeda

Španija 7
Engleska / Nizozemska / Njemačka / Turska 3

Broj golova

1. Španija 15
2. Njemačka 11
3. Nizozemska 10