Organizacioni odbor za obilježavanje 20. jula, dana sjećanja na strašne ratne zločine s elementima genocida u Prijedoru i dolini Sane, danas je potvrdio kako je sve spremno za obavljanje kolektivne dženaze i komemorativnog skupa u Prijedoru.  

Sve spremno za obavljanje kolektivne dženaze i komemorativnog skupa u Prijedoru
Foto: Fena | Organizacioni odbor za obilježavanje

U vezi s aktivnostima u oblasti kulture pamćenja, predsjednik Organizacionog odbora muftija bihaćki hafiz Mehmed Kudić je ovom prilikom podsjetio na značaj sjećanja na počinjene zločine.

"U ovim prilikama nastojimo i poslati poruku o tome da ćemo se truditi da ostane upamćeno ime svakog onog ko je nepravedno ubijen", kazao je muftija Kudić.

Prilikom obraćanja medijima, govorio i o aktivnostima koje su vezane za budući Memorijalni centar. 

"Dobili smo lokacijsku dozvolu za budući Memorijalni centar Kamičani i očekujemo da već krajem godine krenemo s realizacijom nekih aktivnosti po ovom pitanju", kazao je muftija Kudić

Povorka s tabutima šehida će 19. jula 2024. godine iz Identifikacionog centra "Šejkovača" pored Sanskog Mosta krenuti preko Sanskog Mosta, Ključa, Bosanskog Petrovca, Bihaća, Bosanske Krupe, Bosanske Otoke, Bosanskog Novog, Prijedora, te će u kasnim posljepodnevnim satima stići u Kamičane.

Građanima i javnosti će biti dostupne satnice dolaska povorke u pomenute gradove i mjesta.

Na musalli u Kamičanima 19. jula između akšama i jacije bit će održan i prigodan vjerski program.

Na konferenciji za novinare je govorio i član Organizacionog odbora Mujo Begić, koji je podsjetio da činjenice i zvanične brojke govore o razmjerama zločina i njegovom sistemskom planiranju na ovom području.  

"Prijedor je mjesto koje je obilježilo prostor Bosne i Hercegovine po najvećem broju logora i mjesta zatočenja. Mi smo posmrtne ostatke žrtava pronašli na deset općina u tri različite države, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije", rekao je Begić.

Mirsad Duratović, član Organizacionog odbora, ovom je prilikom iz perspektive nekadašnjeg logoraša govorio o svjedočenju Prijedorčana i njegovom doprinosu procesuiranju zločina. 

"Ratnim zločinima su svjedočili logoraši i preživjele žrtve, što je doprinijelo samom istražnom procesu. Sve ono što su radili i govorili je doprinijelo tome da bude doneseno više od pedeset presuda vojnom i policijskom vrhu RS-a. Riječ je o više od 1.000 godina ukupne kazne za njih, što govori o razmjerama zločina", podsjetio je Duratović

Vjerski program 20. jula počinje u 12 sati i 15 minuta, nakon čega će biti klanjana dženaza koju će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Ove godine će biti klanjana dženaza za četiri ubijene žrtve: Musić Bademu, Musić Nazifa, Aliju Envera i Forić Aljiju, javila je Mina.