Zubac i "Chetniks" nisu dozvolili pripadnicima SIPA-e da se uključe u akcije spašavanja ljudi!
Foto: Tuzlanski.ba

Pripadnici Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e obučeni za djelovanje u kriznim situacijama, bili su spremni odmah 15. maja uključiti se u akciju spašavanja građana pogođenih razornim poplavama, ali Goran Zubac, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu to nije dozvolio, saznaje novinska agencija Patria.

Podršku u ovoj odluci Zubac je dobio i od komandanta Specijalne jedinice Jovice Mirosavljevića-Chetniksa, koji je postao poznat nakon što su objavljene njegove fotografije na kojima nosi kožnu jaknu sa natpisom „Chetnics“, te informacije da se radi o simpatizeru Ravnogorskog četničkog pokreta.

Kako navodi izvor (ime i prezime poznato redakciji Patrie) koji zbog straha od odmazde ne želi da mu se spominje ime pripadnici ove jedinice bili su šokirani ovakvim postupkom.

- Bili smo spremni odmah se priključiti akciji spašavanja naših građana, ali nismo dobili dozvolu. Čak šta više, niko javno to više nije smio ni spominjati. Žao mi je zbog toga, jer smo zaista spremni i obučeni da radimo takvu vrstu posla. Također ni naš alpinistički tim Jedinice za specijalnu podršku koji raspolaže najmodernijom opremom nije bio uključen – navodi naš izvor.

Da u SIPA-i očito nikome nije važno šta će javnost reći dokaz je i nemar prema medijima. Naime, novinska agencija Patria još 21. maja poslala je upit u ovu instituciju sa pitanjem da li je SIPA bila uključena u akcije spašavanja, ali do današnjeg dana nismo dobili odgovor.

Za to vrijeme dok su pripadnici Oružanih snaga BiH, rafteri, komšije, pa čak i srednjoškolci spašavli ljude Zubac se obračunavao s Bošnjacima u SIPA-i. Posljednji slučaj Zubčeve odmazde je Vahid Alagić, koji je suspendovan zbog prijave jednog policajca.

SIPA je definitvno zakazala i ovaj put, baš kao i 7. februara kada je gorjela zgrada Predsjedništva BiH, a kada Zubac nije dozvolio da pripadnici SIPA-e stanu u odbranu imovine i života. Podsjećamo, da se zbog toga protiv Zubca vodi i istraga u Tužilaštvu BiH, a da li će stići neka nova za novo nečinjenje ostaje da se vidi.

SIPA je te tek 30. maja u organizaciji Sindikata SIPA-e, a uz podršku menadžmenta Agencije, više od 150 pripadnika SIPA-e pridružilo se akciji pružanja pomoći u čišćenju i sanaciji nastale štete u Maglaju, Doboju, Šamcu i Bijeljini. Saopćenjem su se pohvalili kako su uključeni u akciju čišćenja, a da pri tome niti jednom rječju nije pojašnjeno zašto se obučeni momci SIPA-e nisu uključili u akciju spašavanja građana.

I da li slučajno ili ne, ali zahvalnica na pomoći stigla je Zubcu iz Doboja, jer su ekipe koje su upućene u Doboj pomagale su u čišćenju zgrade Doma penzionera i zgrade Suda u Doboju, dok je ekipa u Bijeljini, u saradnji sa civilnom zaštitom, radila na dezinfekciji stambenih objekata.

- Osnovni sud u Doboju uputio je zahvalnicu direktoru SIPA-e za pomoć pripadnika Agencije u čišćenju zgrade Suda – saopćeno je iz SIPA-e.