Završena ekshumacija na području Vozuće: Pronađeni posmrtni ostaci još dvije osobe
Foto: Tuzlanski.ba

Na lokaciji Podsjelovo, na širem lokalitetu Vozuće, završena je ekshumacija koju je po nadzorom postupajućeg tužioca koordinirao istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a ekshumirani su kompletni skeletni ostaci dvije osobe.

Prema dostupnim informacijama i dokazima, radi se o žrtvama srpske nacionalnosti koje su ubijene na lokalitetu Vozuće, 1995. godine.

Nakon pronalaska, posmrtni ostaci su prevezeni u Banjaluku u nadležnost Zavoda za sudsku medicinu RS-a, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada, uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtava te utvrdio uzrok smrti.

Procesom ekshumacije na terenu koordinirao je istražilac Tužilaštva BiH, a u procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka sudjelovali su predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Zavoda za sudsku medicinu RS-a, vještak sudske medicine, potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije, policijski službenici PS Zavidovići, koji su osiguravali lokaciju i vršili kriminalističko-tehničku obradu dokaza i lica mjesta, kao i pripadnici BH MAC-a i Federalne uprave civilne zaštite.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH. (AA)